Thursday, November 9, 2017

NOLA HAÑZI: A Rohingya Traditional Soup


ေရးသား 📚 ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား 🍜 Rohingya Traditional Foods


💓ေနာလာ ဟံာဇီ [အ႐ိုးစြပ္ျပဳတ္]💓

Arailla farailla Melat bói 
Nola záñrér juwanki loi 
Ek záñráyé soun furaiyé 
Sinír basón hán hán goijjé.
ေနာလာဟံာဇီ သည္ ႐ိုဟင္ဂ်ာေတြရဲ႕ အစားအစာမ်ားအနက္ ဂုဏ္တင္ အထင္ႀကီး၊ ဂါရဝေတာစကို ေဆာင္ တဲ့ ေဘာဇဥ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္တယ္။ အမ်ားအားျဖင့္ ဂုဏ္သေရရိွတဲ့၊ ဂါရဝျပဳထိုက္တဲ့ လူႀကီးမိဘေတြကို ေလးစား ၾကည္ညိဳ ဧည့္ခံ ေကြၽးေမြးေလ့ရိွတယ္။ ျမန္မာလို အ႐ိုးစြပ္ျပဳတ္လို႔ အဓိပၸာယ္ဖြင့္ရင္ သင့္ေတာ္ပါ မယ္။ ‘ေနာလာ’[Nola] ရဲ႕ အဓိပၸာယ္က ေျခသက်ဥ့္/ေျခ႐ိုး၊ ‘ဟံာဇီ’ [Hañzi] က စြပ္ျပဳတ္ရည္ (သို႔) ဟင္းခ်ဳိ ဟု အဓိပၸာယ္ရပါတယ္။

ဧည့္ခံပြဲေတြမွာ လူႀကီးမိဘတို႔ကို ေလးစား ဂုဏ္တင္ေသာ အားျဖင့္ ဤ စြပ္ျပဳတ္ကို ဧည့္ခံရတယ္။ မဂၤလာေဆာင္ ဧည့္ခံပြဲေတြမွာ ဆိုရင္ ေနာ္ဟံာဇီ ဟင္းရည္တစ္မ်ဳိးေတာ့ မျဖစ္မေန ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရိွတယ္။ အဲ့ဒီ ဟင္းလ်ာပြဲဟာ လူႀကီးမင္းေတြကိုပဲ ခ်ေပးတယ္။ ႐ိုမဂၤလာေဆာင္ ဧည့္ခံပြဲမွာ သြားၿပီးေတာ့ ေနာ္လာ ဟံာဇီ မေပးဘူး ဆိုၿပီး မာန္မပါရဘူး။ ထံုးစံအရ ဂုဏ္တိုက္တယ္ မထင္လို႔ မစားရတာရိွမယ္။ ေနာ္လာနဲ႔ တြဲၿပီးေတာ့ ေနာက္တစ္မ်ဳိးရိွတယ္။ အဲ့ဒါက ႏို႔ခ်ဥ္ေပါ့။ ဒီမွာ ေနာ္လာအေၾကာင္းေဆြးေႏြးေနေတာ့ ႏို႔ခ်ဥ္ အေၾကာင္းမေျပာေတာ့ပါဘူး။ ေနာက္ပို႔စ္တစ္ခုမွာ တင္ျပေပးပါမယ္။

ကဲ…ေနာလာ ဟံာဇီ ခ်က္ျပဳတ္ၾကရေအာင္…

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
၁။ အသားကပ္ပါတဲ့ ေျခေထာက္ အ႐ိုး  /အ႐ိုး 
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ 
၃။ ၾကက္သြန္နီ 
၄။ ဆီ 
၅။ မဆလာ 
၆။ အခ်ဥ္ 
၇။ ႏွႏြင္း 
၈။ ခ်င္း 
၉။ င႐ုတ္ေကာင္း 
၁၀။ ေရ
(မွတ္ခ်က္။                ဆိတ္၊ ႏြား၊ သမင္၊ ကြၽဲ စသည္တို႔ရဲ႕ ေျခေထာက္ အ႐ိုးျဖင့္ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။) 

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ခ်က္ျပဳတ္ရတာက သိပ္လြယ္တယ္။ အခ်ဳိးအစားစပ္နည္းကိုေတာ့ မိမိခ်က္ျပဳတ္မယ့္ ပမာဏအလိုက္ ခ်ိန္ ကိုက္ စပ္ရမွာျဖစ္တယ္။  ဦးစြာ ေျခ႐ိုးေတြကို အရြယ္အစား အသင့္အတန္အလိုက္ ပိုင္းျဖတ္ရတယ္။ နႏြင္း၊ မဆလာ၊ ဆား၊ ခ်င္း ေတြကို သမေအာင္ သုပ္လိမ္းေပးရတယ္။ အိုးႀကီးနဲ႔ ထည့္ၿပီး အသင့္ျဖစ္ေနလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ရတယ္။ အိုးပူလာလွ်င္ ေရ ထည့္ေပးရတယ္။   ၿပီးရင္  တစ္နာရီေလာက္ ခပ္ၾကာၾကာ မီးက်ဲက်ဲ ေပၚ က်က္ေအာင္ထားပါ။ ၿပီးေနာက္ အ႐ိုးထဲမွ ဓာတ္ေတြ အဆီေတြ ေရနဲ႔ ေရာသြားၿပီးဟု ထင္တဲ့ အခါ က်န္ ပစၥည္းေတြကို သမေအာင္ ေလာင္ထည့္လိုက္ပါ။ နာရီၾကာ က်က္ခဲ့တဲ့အခါ ေရအနည္းငယ္ ေလ်ာ့သြားပါ လိမ့္မယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ ေရနည္းနည္း ထည့္ေပးပါ။  ဟင္းအရည္ပမာဏေတာ့ သိသိသာသာ မ်ားရ မယ္။ အိုးအဖံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာ ဖံုးဖိထားပါ။ အၾကာႀကီး က်က္ေစရတယ္။ အ႐ိုးမွ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြ ျခင္ဆီေတြ အရည္နဲ႔ ေရာညက္သည္အထိ မီးေပၚတင္ထားရတယ္။ အနံ႔အေမႊး ေဝဆာလာရင္ၿပီးေရာ့။ ေနာလာဟံာဇီ ဟင္းပြဲ အသင့္ ျဖစ္ေနၿပီ။ စားလွည့္ပါရွင္။

ဒုတိယနည္းက အစပ္ခ်က္တဲ့ နည္းလဲ ျဖစ္တယ္။ င႐ုတ္သီး၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ေတြ နဲ႔ အရည္ နည္းနည္း ထည့္ခ်က္တဲ့ နည္းျဖစ္တယ္။ ေရေတာ့ မမ်ားရဘူး။

🍴ေနာလာဟာံဇီႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာက်န္းမာေရး 🍴

႐ိုဟင္ဂ်ာ အစားအစာေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ လိုက္ဖက္တယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အလြန္ကိုအက်ဳိးျပဳေစတဲ့ အစားအေသာက္မ်ဳိး ျဖစ္ေနတယ္။  ေရွး ႐ိုဟင္ဂ်ာေတြဟာ ေဆးပညာနဲ႔ ရင္းႏီွးကြၽမ္းဝင္ၾကတယ္လို႔ သံုးသပ္ႏိုင္တယ္။ အ႐ိုးစြပ္ျပဳတ္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အင္မတန္ အေထာက္အကူျပဳတယ္လို႔ ေဆး ပညာရွင္ေတြက ေထာက္ျပေနတယ္။

အ႐ိုးစြပ္ျပဳတ္မွာ ကဲလ္ဆီယမ္{Calcium}၊ ပိုစ္ပိုရစ္{Phosphorus}၊ မဂၢနီဆီယမ္ {Magnesium} ႏွင့္ အျခား သတၱဳဓာတ္ {Minerals} ေတြ ႂကြယ္ဝတယ္။ 

ဒါ့အျပင္ အသက္ရွင္ဖို႔ မရိွမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ Amino acids arginine ရယ္၊ အာ႐ံုေၾကာ၊ ကိုယ္ခံအား Immune System နဲ႔ အစာၾကည္ စနစ္ကို ပံ့ပိုးတဲ့ Glycine ႏွင့္ အေရျပား က်န္းမာေအာင္ ပံ့ပိုးသည့္ Proline ဓာတ္ေတြလ ဲပါဝင္ပါတယ္။

Fats၊ Gelatin၊ Collagen ဓာတ္ျပည့္ဝတဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ပ႐ိုတင္း ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ျဖည့္တင္း ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အန္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ျပီးေတာ့ Gut ေရာဂါကို တားဆီးေပးႏိုင္ ပါတယ္။
Glucosamine၊ Chondroitin ႏွင့္ Hyaluronic acid တို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္ႏွင့္ အဆစ္ရိွႂကြက္သား Tissue မ်ားကို အေထာက္အကူျပဳေပတယ္။

⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡

ဆက္လက္ ေစာင့္ေမွ်ာ္ ဖတ္႐ႉပါ………To Be Continued …

No comments:

Post a Comment