Monday, January 14, 2019

အပိုင္း (၈) ဇာလာဖီရာ့ [Zala Fiçá]



🎂 ဇာလာဖီရာ့ 🎂

✏✏✏✏✏✏✏✏
ေရးသား 📝 ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား 🎍 ႐ိုဟင္ဂ်ာ ႐ိုးရာ အစားအစာ [Rohingya Traditional Foods]

‘ဇာလာဖီရာ့’ မုန္႔ကို အာရ္ကာန္ျပည္ရိွ ျပည္သူတိုင္း စားဖူးၾကသည္ဟု ယူဆပါသည္။ ဤမုန္႔ကား အလြန္ေရွးက်ေသာ ႐ိုဟင္ဂ်ာ ႐ိုးရာမုန္႔တစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ ဇာလာဆိုဝ္လ္ ေခၚေသာ ပ်ဳိးဆန္ကို အသံုးျပု၍ ျပဳလုပ္ရေသာေၾကာင့္ ‘ဇာလာဖီရာ’ ဟု ေခၚဆိုျခင္းျဖစ္သည္။ ဇာလာဆိုလ္ (ပ်ဳိးဆန္)+ ဖီရာ (မုန္႔) ။ Zala Fira Modubát လို႔ ေရွး႐ိုဟင္ဂ်ာ ဆို႐ိုးစကားရိွပါတယ္။ ဇာလာဖီရာ့ကို အခ်ိန္တိုင္းေတာ့ မရႏိုင္ပါ။ 

႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔၏ မုန္႔ႂကြယ္ခ်ိန္ဟု ေခၚရေလာက္ေအာင္ မုန္႔ပြဲသဘင္က်သလို မုန္႔လုပ္ေကြၽးသည့္ ကာလက အျခားမဟုတ္ စပါးရိတ္သိမ္းၿပီးခ်ိန္ပင္ ျဖစ္ပါသည္။ တစ္ရာသီပတ္လံုး ဒုနဲ႔ေဒး ပင္ပင္ပန္းပန္း အလုပ္လုပ္ၾကၿပီး မိသားစု၊ ေဆြမ်ိဳးသဟ တို႔ႏွင့္ ေပ်ာ္ေျဖခ်ိန္တြင္ ႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔ အိမ္တိုင္းအိမ္တိုင္း၌ မုန္႔မိုးေႂကြၾကသည္။ ထိုကာလတြင္ မုန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္ၾကသည့္အနက္ ဇာလာဖီရာ့ ဆိုသည့္ ငွက္ေပ်ာဖက္ မုန္႔တစ္မ်ဳိးက အတိတ္ မုန္႔ဓေလ့ကို တမ္းတေနေလသည္။ 

ဇာလာဖီရာ့ က စားရၿမိန္ရွက္သကဲ့သို႔ လုပ္ရလည္း လြယ္ကူွေပသည္။ သို႔ရာတြင္ ဇာလာဖီရာ့ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပ်ဳိးဆန္ကား ထုတ္ယူရခက္လွေပသည္။ ဇာလာဖီရာ့ လုပ္စားရန္ ဆႏၵရိွေသာ လယ္သမား ဦးႀကီးတို႔သည္ မိုးဦးကာလကပင္ ျပင္ဆင္ၾကရသည္။ ဇာလာဖီရာ့၏ အဓိက ပစၥည္းျဖစ္ေသာ ဇာလာဆိုဝ္လ္ [ပ်ဳိးဆန္ကြဲ]ကို မိုးဦး စပါးစိုက္ခ်ိန္၌သာ ရရိွၾကသည္။  စပါးစိုက္ပ်ဳိးရန္ မ်ဳိးစပါးမ်ားကို အေညႇာက္ ထြက္လာေအာင္ ေရစိမ့္ရသည္။ အေညႇာက္ထြက္လာေသာ မ်ဳိးစပါးကို ပ်ဳိးပင္ေပါက္ေအာင္ လယ္ကြက္သို႔ မႀကဲဘဲ မိမိလိုလားေသာ စပါးပမာဏကို ေနပူလွန္သည္။ ေကာင္းေကာင္း ေျခာက္ေသြ႕ သြားေသာအခါ ဆံုႏွင့္ ေထာင္း၍ ဆန္ျဖစ္ေစသည္။ ယင္းကို ဇလာဆိုဝ္လ္ ဟုေခၚသည္။ ေကာက္ညွင္းစပါးမွ ရရိွေသာ ပ်ဳိးဆန္သည္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။ 

ဇာလာဆိုဝ္လ္ ကို မဒူးဘာသ္ (ပ်ားရည္ဆမ္းထမင္း) ျပဳလုပ္ရာတြင္လည္းေကာင္း၊ ဇာလာဖီရာ (ဖက္ထုပ္ ဇာလာမုန္႔) ျပဳလုပ္ရာတြင္ လည္းေကာင္း အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳၾကသည္။ အျခားမုန္႔မ်ား၌လည္း ေပါင္းထည့္ၾကေလ့ရိွသည္။ 

ဇာလာဆိုဝ္လ္သည္ ခပ္ခ်ဳိခ်ဳိအရသာရိွၿပီး ဆန္ေပ်ာ့သျဖင့္ တနီတျဖဴ ဆန္ကြဲမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ယင္းပ်ဳိးဆန္ကို အစိုဓာတ္မရေအာင္ လံုလံုၿခံဳၿခံဳ သိမ္းထားရသည္။ ေဆာင္းရာသီေရာက္လွ်င္ ဇာလာဖီရာ့ မဒူးဘာသ္ စားရေအာင္ေပါ့…။ 

ဇာလာဖီရာ့ ျပဳလုပ္နည္း



လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

၁။ ဇာလာဆိုဝ္လ္ အမႈန္႔
၂။ ေကာက္ညႇင္းဆန္မႈန္႔
၃။ ထန္းလ်က္
၄။ အုန္းသီး
၅။ ငွက္ေပ်ာဖက္
၆။ ေရ
၇။ ဆား

ပ်ဳိးဆန္မႈန္႔ တစ္ဘူးတြင္ ေကာက္ညႇင္းဆန္မႈန္႔ တစ္သိုက္ေရာေႏွာကာ ေရပါးပါး ေလာင္းထည့္ၿပီး မီးဖိုတြင္ေ ခတၱာ အေပါင္ခံရသည္။ အမႈန္႔ေရာကာ ခပ္စိုစို တေစးေစး ျဖစ္လာေသာအခါ ေလာင္ပန္းတြင္ ထည့္ထားပါ။ အေအးခံထားေသာ  ထန္းလ်က္ရည္ႏွင့္ အစိတ္ငယ္ပါးပါး လီွးျဖတ္ထားေသာ အုန္းသီးမ်ားကို  အခ်ဳိ႕က်က် ထည့္ကာ ေကာင္းေကာင္း ႏွယ္ရသည္။ ၾကက္ဥ ေလာက္အလံုး လံုးရသည္။ ၿပီးလွ်င္ ငွက္ေပ်ာဖက္တြင္ ေခ်ာင္းျပားျပား ဖိ၍ ထုပ္ရသည္။ အသင့္ျဖစ္ေနေသာ မုန္႔ၾကမ္းကို ေပါင္းအိုးတြင္ ထည့္ကာ အဖံုးလံုေအာင္ ဖံုးလ်က္ မီးဖိုတြင္ တင္ေပးရသည္။ နာရီဝက္ေလာက္ၾကာေသာ ေပါင္းအိုး အျပင္အနံ႔ထြက္လာသည္ကို သိရမည္။ ထိုအခါ မုန္႔သည္ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္သြားပါၿပီ။ ဆႏၵျပည့္ ဗိုက္ျပည့္ ဝိုင္းစားၾက၊ ဖိတ္ေကြၽးၾကေပါ့။ 

🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻



No comments:

Post a Comment