Diindahání

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Wednesday, July 13, 2016

႐ိုဟင္ဂ်ာ အစားအစာ၊ အပိုင္း (၃) ဆီႏၵီး (ထိုးမုန္႔ေပ်ာ့)

႐ိုဟင္ဂ်ာ အစားအစာ၊ အပိုင္း (၃) ဆီႏၵီး (ထိုးမုန္႔ေပ်ာ့)

႐ိုတစ္ဦးက ဆီႏၵီးထိုးေနပံု၊ ဓာတ္ပံု-RK

ေရးသူ📝       ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား📢 ႐ိုဟင္ဂ်ာ႐ိုးရာ အစားအစာ

႐ိုဟင္ဂ်ာ ႐ိုးရာအစားအစာမ်ားတြင္ ဆီႏၵီးသည္လည္း ေက်ာ္ၾကား ထင္ရွားေသာ အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ သည္။  ထိုးမုန္႔ကို စားဖူးသူသည္ ဆီႏၵီးကို သိရလြယ္သည္။ ဆီႏၵီးသည္ ေပ်ာ့ပ်စ္ခ်ဳိျပီး ထိုးမုန္႔ ကဲ့သို႔ေသာ္  အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ က်စ္လ်စ္မႈမွာ ထိုးမုန္႔ထက္ နည္းပါး သည္။ ထိုးနည္းမွာ ျမန္မာ့ထမနဲႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူေသာ္လည္း  ပါဝင္ပစၥည္းႏွင့္ မုန္႔ပံုစံမွာ အလြန္ျခားနားလွသည္။ ထမနဲကို ဆီႏွင့္ ထိုးရသည္၊ ဆီႏၵီးမွာမူ ဆီမပါေခ်။ အရသာမွာ ခ်ဳိၿမိန္သည္။

ဆီႏၵီး၏ ေနာက္ခံသမိုင္းကို အတိအက် မသိရေခ်။ ဆီႏၵီးသည္ ႐ိုဟင္ဂ်ာစကား “ေဆာ္န္ဒီ့" မွ အသံေျပာင္း လာသည့္ စကားလံုးဟု ယူဆၾကသည္။ ေဆာ္န္ဒီး သည္ နာမ္ႏွင့္ ႀကိယာ ကို ေပါင္းစပ္ထားေသာ စကားလံုး ျဖစ္သည္။ “ေဆာ္န္" မွာ ပန္းကန္ (အထူးသျဖင့္ ေျမထည္ ပန္းကန္) ျဖစ္ၿပီး “ဒီ့" (ႀကိယာ) မွာ ထည့္သည္၊ (ဝိဘတ္) “ႏွင့္၊ျဖင့္"  ျဖစ္သည္။ ၿခံဳ၍ေျပာရလွ်င္ “ေျမပန္းကန္ျဖင့္ ထည့္စားသည့္ စားစရာ" ဟု အဓိပၸာယ္ရသည္။

႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔သည္ ဆီႏၵီးကို ပြဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတြင္ သံုးေဆာင္ေလ့ရိွသည္။ ရြာသူရြာသားမ်ား စုေပါင္း၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ သီးသန္႔အိမ္၌ေသာ္လည္းေကာင္း ထိုးၾကသည္။ ရြာသူရြာသားမ်ား စုေပါင္း၍ ထိုးၾကေသာ ဆီႏၵီးထိုးပြဲမွာ အလြန္ၾကည္ႏူးဖြယ္ေကာင္းပါသည္။ ထိုဆီႏၵီးထိုး၍ လႉဒါန္းပြဲတြင္ တစ္ရြာသားလံုး ေသြးစည္း ညီညြတ္မႈ၊ အခ်င္းခ်င္း ခ်စ္ခင္ၾကင္နာမႈ၊ အခ်င္းခ်င္း စာနာေပးကမ္းမႈစသည္ တို႔ကို ေတြ႕ျမင္ႏိုင္သည္။

အထူးသျဖင့္ ဂ်ဴမာအ္ေန႔တြင္ ႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔သည္ သီးသန္႔ မိမိအိမ္၌ ဆီႏၵီး ထိုးၿပီး  မစ္ဂ်ီဒ္သို႔ ေပးပို႔ကာ ကုသိုလ္ ယူၾကသည့္ ဓေလ့ရိွသည္။ ေရွးက ဆီႏၵီးကို ငွက္ေပ်ာ့ရြက္ျဖင့္ ဖက္ထုပ္၍ မစ္ဂ်စ္သို႔ ပို႔ၾကသည့္ ဆီႏၵီးထုပ္မ်ားကို တန္းစီလ်က္ ခ်ထားသည္ကို ျမင္ရလွ်င္ အလြန္ႏွစ္သက္ဖြယ္ေကာင္းသည္ဟု ဆိုၾကသည္။ ဂ်ဴမာအ့္ ဆီႏၵီး စားျခင္းျဖင့္ ေရာဂါဘယ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္ဟု လည္း ယူဆၾကသည္။

မိသားစုမွ တစ္စံုတစ္ေယာက္ ဆံုးပါးလွ်င္လည္း ၄-ရက္ေျမာက္၊ ၁၀-ရက္ေျမာက္၊ ရက္ ၄၀ ေျမာက္ ဖားတီယာ (အလႉပြဲ)မ်ားတြင္ ဆီႏၵီးထိုးေကြၽးၿပီး ေသသူ အေပၚ ကုသိုလ္ေမတၱာပို႔ၾကသည္။ တစ္စံုတစ္ခုေသာ္ ေဘးအႏၲရာယ္ ေသာကက်ေရာက္လာလွ်င္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊  မိသားစုဝင္ ခရီးလြန္လွ်င္ ေသာ္လည္းေကာင္း မစ္ဂ်စ္တြင္ ဆီႏၵီးထိုးေကြၽးမည္ဟု ရည္စူးၾကေလ့ရိွသည္။

ေရွးအခါက ႏွစ္စတြင္ အလုပ္အေကြၽး လုပ္သူမ်ားက  ဝါး၊ သစ္၊ ထင္း၊ ႏြယ္ႏွင့္ အိမ္သံုး အသီးအႏွံမ်ား စသည့္ကို တစ္ႏွစ္အတြက္ ခုတ္ယူလာႏိုင္ရန္ လူအေယာက္ ၃၀-၄၀ ေပါင္းၿပီး အစုလိုက္ ေတာင္တက္ၾကသည္။ ၎ကို “အာေရ" တက္သည္ဟု ဆိုၾကသည္။ ေတာင္မွ မိမိတို႔လိုရာပစၥည္းမ်ားကို တစ္လေက်ာ္ေက်ာ္ ခုတ္ယူစုေစာင္းၿပီး အိမ္ျပန္ေရာက္ေသာအခါ အိမ္ရွင္က သူတို႔ ေကာင္းမြန္စြာ အိမ္သို႔ေရာက္ရိွလာသည့္ အတြက္ အလႅာဟ္ရွင္အား ခ်ီးက်ဴးသည့္ အေနျဖင့္ ရြာသူရြာသားမ်ားကို ဆီႏၵီးထိုး ေကြၽးၾကသည္။
အိမ္ေရွ႕တလင္း၊ ကြင္းျပင္၊ မစ္ဂ်ီးဒ္ ေရွ႕ကြင္းျပင္မ်ားတြင္ ရြာသူရြာသားမ်ား စုေပါင္းၿပီး  ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ ဆီႏၵီးထိုး ႏိုင္ရန္ျပင္ဆင္ၾကသည္။ ရြာရိွ ဆီႏၵီးထိုး ကြၽမ္းက်င္သူ တစ္ဦးကို ဦးစြာ ေခၚယူ လာသည္။ ထိုသူသည္ လိုအပ္သမွ် ပစၥည္းမ်ားကို ယူေဆာင္လာေစသည္။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားမွာ ေဒသထြက္ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္သျဖင့္ စုေဆာင္းရလြယ္သည္။ ရြာရိွ အိမ္ၿခံထြက္ ပစၥည္းမ်ားကို တစ္အိမ္က တစ္မ်ဳိးစီ ေပးလႉသည္။ ဥပမာ- တစ္အိမ္က ဆန္ေပးလွ်င္ ေနာက္တစ္အိမ္က အုန္းသီး စသည္ျဖင့္ မိမိတတ္ႏိုင္သည့္ အေလွ်ာက္ ေပးအပ္ၾကသည္။ ေကာက္ခံရရိွလာေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ဆီႏၵီးထိုးမည့္ ေနရာ၌ ယူလာေစသည္။ တစ္ခ်ဳိ႕က အုန္းသီးျဖတ္လီွး၊ ေနာက္တစ္ခ်ဳိ႕က အိုးႀကီး၊ဒယ္ႀကီးမ်ား သယ္ေဆာင္လာသည္။ တစ္ခ်ဳိ႕မွာမူ    မိုးၿဗဲဒယ္ၾကီး၊ အိုးႀကီးမ်ား တည္ရန္ ေျမႀကီးကို တြင္းတူးၿပီး အုတ္နီခဲမ်ား သို႔မဟုတ္ ေက်ာက္ခဲမာမ်ားနဲ႔ ခေနာက္ဆိုင္ျပဳလုပ္ကာ ယာယီ မီးဖို ၿပဳလုပ္ၾကသည္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ားက အိမ္၌ ဆန္ေထာင္းၾကသည္။ အားလံုး အဆင္အသင့္ ျဖစ္လာေသာအခါ ထိုမီးဖို၌ ရြာမွ ေရာက္ရိွလာေသာ ရြာသားတို႔ႏွင့္ေပါင္းကာ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ ဆီႏၵီးထိုးၾကသည္။

ရြာရိွ ေရွာ့မာစ္ (Union of Society Care taker) အဖြဲ႕ေခါင္း(ေဆာ္ဒၵါရ္)သည္ လူတစ္ဦး သို႔မဟုတ္ ႏွစ္ဦးကိုေစလြတ္၍ တစ္ရြာလံုးတြင္ ထပ္၍တစ္ခါ ဖိတ္ေခၚ ေၾကာ္ျငာေစသည္။ ထိုအခါ သက္ဆိုင္ရာရြာမွ သူႀကီး သူငယ္မက်န္ စားေသာက္ရန္ ဝိုင္းလာၾကသည္။ ဆင္းရဲခ်မ္းသာ မေရြး အိမ္တိုင္း အိမ္တိုင္းမွ ကေလးသူငယ္တို႔သည္ ေျမပန္းကန္၊ ဇလံု၊ ခြက္၊ ဖက္ထုပ္ရြက္ စသည့္ ထည့္စရာမ်ားကို ယူေဆာင္လာၾက သည္။ အိုးေခါင္းသည္ ေရာက္ရိွလာေသာ ကေလးမ်ားကို ယူလာေဆာင္လာသည့္ ခြက္၌ အိမ္တြင္က်န္ ရိွေနေသာ အျခားသူမ်ားကပင္ စားႏိုင္ေလာက္ေအာင္ ဆီႏၵီးထည့္ေပးလ်က္ အိမ္သို႔ ယူသြားေစသည္။  က်န္သူႀကီးလူငယ္မ်ားကိုမႈ ထိုေနရာ၌ပင္ တန္းစီ၍ ေကြၽးၾကသည္။ ရာသီအစားအစာ သဖြယ္ ရြာသားမ်ား စုေပါင္းၿပီး တစ္ႏွစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ (သို႔) ရက္ၾကာမွ စုေပါင္း စားရေသာေၾကာင့္ အားရပါးရစားၾကသည္။ ထိုထိုးပြဲ၌ ဆီႏၵီးစားၿပိဳင္ပြဲမ်ားကိုလည္း အခ်ဳိ႕ေနရာတြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကသည္။ ပထမရသူကို ႏြား၊ ေရႊတံဆိပ္ ေငြတံဆိပ္မ်ားပင္ ခ်ီးျမႇင့္ခဲ့ၾကသည္ဟု သက္ႀကီးအဘိုး တစ္ဦးက ဆိုသည္။

ရံပံုေငြအလႉခံပြဲမ်ား (ေဂ်ာ္လ္ဆာ)၊ တရားေဟာေျပာပြဲမ်ား (ဝါအ္စ္)၊  တမန္ေတာ္ေန႔ (ေယာမ္မုန္ ေနာ္ဘီ) စေသာ ဘာသာေရးပြဲမ်ားတြင္လည္း ဆီႏၵီး ျပဳလုပ္ေကြၽးေမြးၾကသည္။ အခ်ဳိ႕သူမ်ားသည္ “ထိုမစ္ဂ်ီဒ္၏ ဆီႏၵီး သံုးေဆာင္လွ်င္ ေရာဂါဘယ ေပ်ာက္ကင္းသည္၊ ဤ မစ္ဂ်ီးဒ္၏ ဆီႏၵီးစားလွ်င္ မည္သည္မည္ဝါ ျဖစ္သည္ ဆိုၿပီး ရည္စူးစားေသာက္ၾကသည္။"

ဆီႏၵီးႏွင့္ ပတ္သတ္သည့္ ဥပစာေပး စကားလည္း ရိွသည္။
“Góror sindí fore hár, húsonir maa hoddá loi bera."
အဓိပၸာယ္- အိမ္က ဆီႏၵီး သူတစ္ပါး စားေနသည္။ ဟူစန္၏ အေမကမူ ဟင္းခြက္ျဖင့္ ရြာလည့္ ေတာင္းစားေန ၾကသည္။
“မိမိဥစၥာကို စြန္႔၍ သူတပါးထံ၌ ကပ္ပါးေနသူကို ဥပမာေပးေသာ စကားျဖစ္သည္။"

 ပါဝင္ပစၥည္မ်ား---------------------(၁) ဆန္မုန္႔ညက္ (ဂူရီ)(၂) ႏို႔ခ်ဥ္ / ႏို႔       (ဒူဓ္)(၃) မဆလာ        (ေမာေဆာလႅာ့)(၄) ႏွမ္း               (ဂိုခ်္ရွာ)(၅) ေျမပဲ             (ဘာဒါမ္)(၆) အုန္းသီး        (နာဂ်္ေဂ်ာ္လ္)(၇) ထန္းလ်က္    (ထိုက္ဥ္ ေယာင္းမီရ)(၈) ဆား              (ႏူဏ္)(၉) ေရ                ( ဖာဏီး)မွတ္ခ်က္။ မဆလတြင္ ေတစ္ဖာတာ၊ ဇီယာႏွင့္ ေအလာဆီကိုသာ ထည့္သည္။

ျပင္ဆင္နည္း
------------------
ဆီႏၵီးထိုးနည္းမွာ သိပ္မလြယ္ေခ်။ ထိုးသူကြၽမ္းက်င္မွ အရသာျပည့္စံုေသာ ဆီႏၵီးကို စားႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
ဦးစြာ ဆန္ကိုေဆးေၾကာၿပီး (၁)နာရီၾကာေအာင္ ေရစိမ့္ထားကာ ေျခနင္းေမာင္း သို႔မဟုတ္ ဆံုျဖင့္ ေထာင္းႀကိတ္ရသည္။ ဆန္ကို လံုးဝ ေက်ေက်ညက္ညက္ျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းစရာ မလိုေခ်။

 မိုးၿဗဲဒယ္ၾကီး၌ လိုအပ္ေသာ ေရပမာဏထည့္ၿပီး ဆန္မုန္႔ညက္ကို ေရေပ်ာ္ဝင္သြားေအာင္ ေမႊကာ ေျမႀကီး၌ ထူးထားေသာ မီးဖိုႀကီးေပၚတြင္ ဒယ္ႀကီးကို တည္ရသည္။ ေအာက္က မီးကိုလည္း ေတာက္ေတာက္ ေလာင္ေစရသည္။ အိုးထိန္းအဖြဲ႕မွ အိုးတစ္အိုးကို တစ္ေယာက္စီက ဝါးျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ေယာင္းမ (ဓိုဝ)ျဖင့္ မနားတမ္းေမႊရသည္။ အုန္းသီးကို ပါးပါးေလး လီွးျဖတ္ထားရသည္။ အနည္းငယ္ ေနပူလွန္လွ်င္ ပိုေကာင္းသည္။ ေျမပဲကိုလည္း အခြံခြာၿပီး ျခမ္းကြဲသြားေအာင္ အသာေလး ေထာင္းကာ ေျပာင္စင္ေအာင္ ထားရသည္။ ေလွာ္ၿပီးသား ေျမပဲဆိုလွ်င္ ပိုေကာင္းသည္။ မေလွာ္လွ်င္လည္း ရပါသည္။ အားလံုး အဆင္အသင့္ လုပ္ထားရသည္။ ဆန္မႈန္႔ႏွင့္ ေရ ေပါင္းသြားၿပီး ဆူစျပဳလာသည့္အခါ ထန္းလ်က္ကို ထည့္ရသည္။

ဤအခ်ိန္သည္ အလြန္သတိထားရမည္ အခ်ိန္ျဖစ္သည္။ အိုးထိန္းႏွင့္ အျခားအိုးထိန္းကူ တစ္ေယာက္/ႏွစ္ေယာက္ (အိုးႀကီးလွ်င္ လူလည္း အမ်ားလိုသည္) တို႔သည္ ဝါးႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ေယာင္းမကိုယ္စီျဖင့္ အဆက္မျပတ္ ေမႊရသည္။  ႏွပ္လာသည့္ အခါ အိုးထိန္းသည္ ေျမပဲ၊ အုန္းသီး၊ ႏို႔ခ်ဥ္တို႔ကို ေရာထည့္လ်က္ အဖုံးအုပ္ကာ အေပၚက အေလးတစ္ခုခု တင္၍ ဖိထားရသည္။ ဤအခါ မီးေတာက္မ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ရသည္။ အၿပီးႏွပ္လာသည့္ အခါ အနီးအနား၌ ဆီႏၵီး နံ႔သင္းတပ်ံ႕ပ်ံ႕ ေမႊးႀကိဳင္လာသည္။ အိုးအဖံုး လွန္ၾကည့္လွ်င္ ဆီႏၵီးမ်က္ႏွာျပင္သည္ အက္ကြဲကာ ေရႊညိဳေရာင္ျဖစ္ လာေၾကာင္းကို ေတြ႕ရသည္။ အိုးထိန္းတို႔အဖြဲ႕သည္ လည္း ေခြၽးတၿဖိဳက္ၿဖိဳက္ႏွင့္ လိုအပ္ေသာ ေရႊဆီႏၵီးရလာသည္။

==========================

အပိုင္း (၁)ႏွင့္ (၂) တို႔ကို ဤေနရာမွ ႐ႉ႕ႏိုင္ပါသည္။
အပိုင္း (၄) ကို ေစာင့္ေမွ်ာ္ပါ။

႐ိုအစားအစာႏွင့္ ပတ္သတ္သည့္  အႀကံေပးခ်က္မ်ား၊ ဗဟုသုတမ်ား  မွ်ေဝလိုပါက comments box တြင္ေရးသားပါ ရန္ေတာင္းဆိုပါသည္။ Inshaallah, ေဖာ္ျပလာေသာ စာကို သက္ဆိုင္ရာ POSTမ်ားတြင္ ျဖည့္စြက္ေပးပါမည္။ လူႀကီးမင္းတို႔၏ စာတစ္ေၾကာင္းသည္ အဖိုးမျဖတ္ႏိုင္ေသာ ႐ိုဟင္ဂ်ာယဥ္ေက်းမႈ ေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္ပါေစ။ အာမိန္း။


No comments:

Post a Comment