Diindahání

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Thursday, March 29, 2018

အာင္ခ်ီး (Añgcí) စားၾကမယ္!

ေရးသား        🌺 ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား     🌿 Rohingya Traditional Foods |

🍍အာင္ခ်ီး (Añgcí)🍍


အမ်ဳိးသမီးေတြရဲ႕ အသည္းခိုက္ျဖစ္ အခ်ဥ္ယိုဟာ ႐ိုဟင္ဂ်ာ အစားအစာထဲ  ေနရာ တစ္စိတ္တစ္ေဒသ ပိုင္ဆိုင္ထားပါတယ္။ အခ်ဥ္ယိုကို ႐ိုဟင္ဂ်ာ စကားမွာ အံာဆာရ္ Añsar/ ေဟာေရာ္ အံာဆာရ္ Hóro Añsar လို႔ေခၚၾကတယ္။ သရက္သီး၊ ဆီးသီး၊ မန္းက်ည္းသီး စတဲ့ ရာသီေပၚ အသီးအႏွံေတြကို ပ်စ္ပ်စ္က်ဳိခ်က္ကာ ယိုသနပ္စံု စားဖြယ္ ျပဳလုပ္ စားသံုးျခင္းျဖစ္တယ္။ အဲ့ထဲမွာ အာင္ခ်ီး ဆိုတဲ့ ယိုက သိပ္ကို ထင္ရွားတယ္။ အခ်ဥ္ခ်ဳိကို ေယဘုယ်အားျဖင့္ အာင္ခ်ီးလို႔လဲ ေခၚၾကတယ္။   အင္ခ်ီးဆိုတာက သရက္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ သရက္သီးယို ျဖစ္ပါတယ္။ အင္ခ်ီး စကားလံုးဟာ အာမ္ခ်ီး ဆိုတဲ့ ႐ိုဟင္ဂ်ာ စကားႏွင့္ ဗမာစကား ေပါင္းစပ္ၿပီးေတာ့ အသံေျပာင္းျဖစ္လာတဲ့ စကားလံုး ျဖစ္တယ္။ ‘အာမ္’ဆိုတာက သရက္သီး၊ ‘ခ်ီး’ ဆိုတာက ဗမာစကား ‘သီး’ မွ အသံေျပာင္းတာ ျဖစ္တယ္။ အဲ့ေတာ့ ‘အာင္ခ်ီး’ စကားလံုးအနက္က သရက္သီး လို႔ အဓိပၸာယ္ရပါတယ္။ 

႐ိုဟင္ဂ်ာ လူမ်ဳိးတို႔သည္ အာင္ခ်ီးကို  သရက္သီးေပၚခ်ိန္၌ ျပဳလုပ္သိမ္းဆည္းတာျဖစ္တယ္။ အဲ့ဒါကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး နည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ သံုးေဆာင္ၾကတာေပါ့။ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အာင္ခ်ီး ယိုကို ၂ ႏွစ္ ၃ ႏွစ္တာင္ ထားႏိုင္ပါတယ္။ ခြၽတ္ယြင္းခ်က္မကင္းျဖစ္ေနတဲ့ အာင္ခ်ီး ယိုကိုမူ တစ္လေတာင္ ၾကာၾကာ မထားႏိုင္ပါဘူး။ မိႈတက္ၿပီး စားမရ ျဖစ္သြားတယ္။ 

အာင္ခ်ီးယို ဟာ အခန္းက႑မ်ားစြာ၌ ပါဝင္ၾကတယ္။ ငါးဟင္း ခ်က္တဲ့ခါ ဟင္းထဲ နည္းနည္းထည့္ေပးကာ ဟင္းအရသာကို ထူးကဲေစတယ္။ ထမင္းနဲ႔လဲ ဟင္းအျဖစ္ တို႔စားၾကတယ္။ ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း စသည္တို႔တြင္ သရက္သီးယိုကို ေဆးအျဖစ္သံုးေဆာင္ၾကတယ္။ တကယ့္ အစြမ္းတက္တယ္လို႔ ေျပာၾကတယ္။ ေႏြရာသီ စကားဝိုင္းေတြမွာလဲ မုန္႔ပဲသေရစာ အျဖစ္ အိမ္ရွင္က အာင္ခ်ီးယိုနဲ႔ ဧည့္ခံတဲ့ ဓေလ့ရိွပါတယ္။ မဂၤလာပြဲတြင္ သတို႔သမီးကို မိဘထံမွ  အခ်ဥ္ယိုဘူးမ်ဳိးစံု ခန္းဝင္ ပစၥည္းအျဖစ္ ေပး႐ိုးရိွပါတယ္။ 

လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းမ်ား
၁) သရက္သီးစိမ္း   (Aam)
၂) ဆီ                     (Tel)
၃) င႐ုတ္ေကာင္း   (Gul Moris)
၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ      (Ruon)
၅) ဆား                  (Nun)
၆) င႐ုပ္သီးေျခာက္ (Fúwana Moris)

အာင္ခ်ီးျပဳလုပ္နည္း (၁)

ဦးစြာ သရက္သီးကို အစိတ္စိတ္ ပိုင္းျဖတ္ရတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆားလူးၿပီး သို႔တည္းမဟုတ္ ဆားရည္ထဲ သံုးေလးရက္ေလာက္ စိမ့္ထားရတယ္။  ၿပီးရင္ သံုးေလးရက္ေလာက္ ေနပူလွန္လိုက္ေတာ့။ တေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္လာတာနဲ႔  တျခား ပစၥည္းေတြကို ဆီမ်ားမ်ားထဲ ေၾကာ္ရပါတယ္။  ၾကက္သြန္ျဖဴေတြ လံုးဝႂကြပ္ႂကြပ္ျဖစ္သြားေအာင္ ေၾကာ္ရတယ္။ သရက္သီးအစိတ္ေတြ ဆီထဲလံုးဝနစ္သြားေအာင္ ဆီထဲရပါမယ္။ ၿပီးရင္ အေအးခံထားရမယ္။ ေအးသြားလွ်င္ သံုးေဆာင္လို႔ရၿပီ။ ဘူးထဲသိမ္းထားေတာ့…။ တႏွစ္ ႏွႏွစ္အာမခံတယ္။ စားခ်င္စိတ္ရိွတဲ့ခါ စိတ္တိုင္းက်စားေပါ့။ 

အာင္ခ်ီးျပဳလုပ္နည္း (၂)

လံုးဝေျခာက္သြားေအာင္ ေကာင္းေကာင္း ေနပူလွန္ရတယ္။ ေျခာက္တေခါက္ေခါက္ျဖစ္သြားတဲ့ သရက္သီးစိတ္ေျခာက္ေတြကို အေပါင္ခံရပါတယ္။ ဆီနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္ မဆလာ ေတြ ေၾကာ္ထားရမယ္။ ၿပီးရင္ အေပါင္ခံထားတဲ့ သရက္သီးစိတ္နဲ႔ ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီေတြကို သမေအာင္ ေရာစပ္ရပါတယ္။ လုပ္ၿပီးရင္ အေအးခံေပါ့။ ဘူးထည့္ၿပီး သိမ္းထားေလေတာ့။

အာင္ခ်ီး အရသာ ခံစားရေအာင္ ႐ိုစတိုင္လ္က်က် လုပ္ၾကည့္ၾကစို႔…။ 

🍏🍎🍈🍇🍅🍎🍏🍄🍋🍊 🍓🍒🍑🍐🍍🌰🍈

No comments:

Post a Comment