ဆီေတာလ္ဖီရား
ေရးသား- ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား- ႐ိုးရာအစားအစာ
ဆီေတာလ္ဖီရာ့ ဟာ ႐ိုဟင္ဂ်ာေတြ သံုးေဆာင္ေလ့ရိွတဲ့ မုန္႔ေတြထဲမွာ တစ္မ်ိးအပါအဝင္ျဖစ္တယ္။ ေဆာင္းရာသီနဲ႔႔ မိုးရာသီေတြမွာျပဳလုပ္သံုးေဆာင္တာ ေတြ႕ရတယ္။ စရိတ္အသက္္သာဆံုုုုုးနွင့္ ျပဳလုပ္ရအလြယ္ဆံုး မုန္႔တစ္မ်ိုးလည္း ျဖစ္္ပါတယ္။ ဆီေတာလ္ အဓိပၸာယ္က ေအးခ်မ္းေသာ၊ ဖီရာ့ က မုန္႔ ျဖစ္တယ္။ ေဆာင္းရာသီမွာ ျပဳလုပ္တဲ့မုန္႔႔၊ ေအးခ်မ္းဖြယ္ရာ မုန္႔ဟု အဓိပၸာယ္ေကာက္ႏိုင္တယ္။
ဆီေတာလ္ဖီရား ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြက
- ဆန္မႈန္႔
- အုန္းသီး
- ဆား
ဒါ့အျပင္ ဆီအနည္းငယ္လည္း လိုပါတယ္။ ဆီက်ေတာ့ မုန္႔မွာ ထည့္ရတာမဟုတ္ဘဲ ေၾကာ္ျပားမွာ မုန္႔ကပ္မသြားေအာင္ နည္းနည္းသုပ္ေပးရတာ ျဖစ္တယ္။
ျပလုပ္ပံုက
ဆန္မႈန္႔ကို ေရနဲ႔ ဆားေရာၿပီးေတာ့ ေကာင္းေကာင္းသမရတယ္။ အက်ိတ္အခဲေတြ လံုးဝမရိွေစရဘူး။ ခပ္ေစးေစး မုန္႔ဖတ္ရည္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္လာမယ္။ မုန္႔ဖတ္ေဆာ္ဒါ ထည့္ခ်င္ရင္ထည့္ပါ့။ ပိုေပ်ာ့အိလာေအာင္ေပါ့။ မထည့္ရင္လဲ ျပႆနာမရိွဘူး။ ၿပီးရင္ မုန္႔ဖတ္ဇလံုးကို အဖံုးဖံုးၿပီးေတာ့ တစ္နာရီ၊ နာရီဝက္ေလာက္ စိမ့္ထားပါ။ ဒါနဲ႔ မီးလတ္လတ္ေမြးပါ။ ေၾကာ္ျပားတင္ေပးပါ။ ပူလာၿပီဆိုရင္ ဆီနည္းနည္း သုပ္ေပးပါ။ မုန္႔ျပား ကပ္မသြားေအာင္ေပါ့။ အားလံုးအဆင္အသင့္ ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ မုန္႔ဖတ္ရည္ကို ဇြန္းႀကီးနဲ႔ တစ္ဇြန္းစီ ေၾကာ္ျပားမွာ ခ်ေပးပါ။ အဖတ္မာလာရင္ က်က္ၿပီ။ ၿပီးေတာ့ အုန္းျခစ္ေတြက်ဲၿပီးေတာ့ စားလို႔ရပါၿပီ။ အမ်ားအားျဖင့္ ထန္းရည္၊ အုန္းရည္ေတြနဲ႔ တို႔စားၾကတယ္။
No comments:
Post a Comment