စားရန္အသင့္ျပင္ထားေသာ ဆိုက္ႏၷာ့ဖီရာ့ |
ဆိုက္ႏၷာ့ဖီရာ့ [မုန္႔လံုးခြၽန္]
🍜🍴🍹🍜🍴🍹🍜🍴🍹
ေရးသား📝 ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား📢 ႐ိုဟင္ဂ်ာ ႐ိုးရာအစားအစာ
ပတၱျမားကဲ့သို႔ နီေတာက္ေတာက္ႏွင့္ ႐ိုဟင္ဂ်ာ ႐ိုးရာအစားအစာတစ္မ်ဳိးကို ျပပါဆိုလွ်င္ ဆိုက္ႏၷာ့ဖီရာ့ကိုပဲ လက္ညိွဳးထိုးျပမွာက ေသခ်ာပါတယ္။ စားဖူးသူတို႔သည္ ထိုနာမယ္ကိုၾကား႐ံုနဲ႔ လွ်ာရည္တေဝေဝႏွင့္ မ်က္ႏွာပြင့္လာမယ္။ မသိတသိ ပါးစပ္ေတာင္ဟလာႏိုင္တယ္။
႐ိုဟင္ဂ်ာဘာသာစကားတြင္ “ဆိုက္ႏၷာ့”၏ အဓိပၸာယ္မွာ ပါးျပင္ ျဖစ္သည္။ ဆိုက္ႏၷာ့မုန္႔မွာ လံုးၿပီး ေဘးႏွစ္ဖက္တြင္ အုပ္မို႔ေနေသာ ခပ္ခြၽန္ခြၽန္ပံုသဏၭာန္ရိွေသာေၾကာင့္ ဆိုက္ႏၷာဖီရာ့ [Sáinná Fiçá] ဟုေခၚၾက သည္။ ျမန္မာလို မုန္႔လံုးခြၽန္ ဟုေခၚလွ်င္ ဆီေလ်ာ္မည္ဟုထင္ပါသည္။ ေႏြဦးရာသီ လယ္စပါးမ်ား ရိတ္သိမ္းၿပီးခ်ိန္တြင္ ေဒသေပၚရာသီေပၚ လယ္ထြက္ စပါးသစ္ ထန္းသစ္ တို႔ျဖင့္ အစာေျပသံုးေဆာင္ႏိုင္ရန္ ျပဳလုပ္ေလ့ရိွသည္။
ဆိုက္ႏၷာ့ဖီရာႏွင့္ ပတ္သက္၍ ဗန္းစကားမ်ား၊ စကားပံုမ်ား၊ စကားထာမ်ားအျပင္ ေတးသီခ်င္း အေျမာက္ အျမားကို လည္း ႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔၏ေန႔စဥ္ ဘဝတြင္ သံုးစြဲခဲ့သည္။ ယခုမွာမူ ေခတ္ကာလႏွင့္ တစ္ေျပးညီ တစ္ျခားယဥ္ေက်းမႈဓေလ့ထံုးစံမ်ား မတားဆီးႏိုင္ေလာက္ေအာင္ ကူးဝင္ေနသည့္ ေခတ္မီ အခ်ိန္တြင္ ထိုတန္ဖိုးရိွ အသံုးအႏႈန္းမ်ားလည္း တျဖည္းျဖည္း ေမွးမိွန္လာခဲ့ရသည္။ သို႔ေသာ္ အခ်ဳိ႕ကိုမူ ယေန႔တိုင္ သံုးစြဲေျပာဆိုေနသည္ကိုလည္း ေတြ႕ရပါမည္။
“Hotá ré sáinna fiçá no banaic.”[စကားကို ေခ်ာေမာ၍ မေျပာပါႏွင့္] “တစ္စံုတစ္ခုကို အလြန္အကြၽံခ်ီးမြမ္းေျပာဆိုသူအား ေဝဖန္ကန္႔ကြက္ ရာ၌ သံုးေသာ ဗန္းစကားျဖစ္သည္”စေသာ ဗန္းစကားမ်ား…
“O buo… zargua buo… gom noláger toré,
Sáinna fiçá muinna tulí no hábailá moré…”
[ အို…သည္ရင္းေတာ္… သိပ္မခ်စ္ခ်င္ေတာ့ဘူး နင့္အား၊
ဆိုက္ႏၷာ့ဖီရာ့ေတာင္ ေဘးခြၽန္ကာ ေမာင္အား မေကြၽးခဲ့ပါတကား -----
အိုသည္ရင္းရယ္ ]
စသည့္ ေတးသီခ်င္းမ်ားလည္း သီဆိုၾကသည္။
စကားရွည္ေနၿပီ။ ကဲ့… ဆိုက္ႏၷာ့ဖီရာ့ လုပ္ၾကရေအာင္…
လိုအပ္သည့္ပစၥည္းမ်ား
🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴
၁။ ဆန္မႈန္႔
၂။ ထန္းလ်က္
၃။ ဆား
၄။ အုန္းသီး
၅။ ေရ
(ပမာဏေတာ့မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္ ျပဳလုပ္မယ့္ မုန္႔အေရအတြက္ကိုၾကည့္ျပီး ကိုယ့္ဘာသာ ခ်ိန္ထည့္ပါ။)
ျပဳလုပ္နည္း
🍳🍩🔪🍩🍝
ဆန္မႈန္႔စိမ္းကို ေရမထည့္ဘဲ လက္ႏွစ္ဖက္ျဖင့္ ဖိလ်က္ ေဘာ္လံုးသဏၭာန္ လံုးေပးရမည္။ ၎ ဆန္မႈန္႔လံုးႀကီးကို “မုရာ့ ဟိုင္” [Múçá Hañi] ဟုေခၚသည္။
ဆန္မႈန္႔ |
ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ကာ အဖံုးအုုပ္က ေရပြက္ပြက္ဆူသည္အထိ တည္ထားေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူေနသည့္ ေရတြင္ ၎ဆန္မႈန္႔လံုးကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ခ်ထည့္ရမည္။ အလံုး မမာတမာ ျဖစ္လာ သည့္အထိ ၁၀ /၁၅ မိနစ္ခန္႔ မီးဖိုေပၚထားရပါမည္။
ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ေပးကာ ေလာင္ပန္းတစ္ခုတြင္ ထည့္ၿပီး မႈန္႔လံုးကို ျပန္ကြဲေၾကရမည္။
ထန္းလ်က္ခဲမ်ားကို ေရျဖင့္ အရည္ေဖ်ာ္ေအာင္က်ဳိေပးၿပီး အေအးခံထားရသည္။ (ထန္းလ်က္တြင္ အမွုန္႔မ်ားပါတတ္၍ စစ္ေပးရမည္) အုန္းသီးမ်ားကို အစိတ္ငယ္ ပါးပါး လီွးျဖတ္ထားရမည္။
အုန္းသီး |
ထန္းလ်က္ |
အားလံုးအသင့္ျဖစ္လွ်င္ မုန္႔ဖတ္လံုးေၾက၌ ထန္းလ်က္ေဖ်ာ္ရည္ႏွင့္ လိုအပ္ေသာ ဆားကို ထည့္ကာ သမေအာင္ ေရာေမႊ၍ ေကာင္းစြာ ႏွယ္ေပးရမည္။
ၿပီးလွ်င္ ႏွယ္ၿပီးသား အဖတ္မွ လက္ေခ်ာင္း ေလးေခ်ာင္း ဆုပ္စာေလာက္စီ ယူ၍ အုန္းသီးသိပ္ေပးကာ အလံုးငယ္မ်ားျပဳလုပ္ရသည္။ ဤအခါ မုန္႔ဖတ္ျဖစ္လာသည္။ ၎ကို “ဇူလာ” [Zula] ဟုေခၚသည္။
ဇူလာ (မုန္႔ဖတ္) |
ဇူလာမ်ားကို လက္ျဖင့္ လိမ့္ပြတ္ကာ ပံုသြင္းေနပံု |
ဇူလာကို ပန္းကန္ျပား သို႔မဟုတ္ အျခားျပား၍မာေခ်ာေသာ အရာတစ္ခုခုတြင္ လက္ျဖင့္ လိမ့္ကာ ေဘးဖက္ ခြၽန္လာေအာင္ လံုးပြတ္ေပးလ်င္ ေဘးႏွစ္ဖက္ ကေတာ့ခြၽန္ ႏွစ္ခုျဖင့္ လွပေသာ မုန္႔လံုးခြၽန္စိမ္း ရလာမည္။ “ကံဆာဖီရာ့” Keñsa fira ေခၚၾကသည္။
မုန္႔လံုးခြၽန္စိမ္း |
အသင့္ျဖစ္ၿပီးသာ မုန္႔ |
ပန္းကန္းလွလွတြင္ထည့္ ႏွမ္းနည္းနည္းသပ္၊ အုန္းသီးနည္းနည္း ထည့္ခ်င္ရင္ထည့္ေပါ့။ စားၾကပါစို႔။
ေနာက္တစ္မ်ဳိးလည္းရိွေသးပါတယ္။ စားရန္အသင့္ျဖစ္ေနေသာ ဆိုက္ႏၷာ့ဖီရာ့ကို တံစို႔ျဖင့္ ၃-၆ လံုးေလာက္ ထိုးၿပီး မီးကင္ကာ အညိဳေရာင္သန္းလာေသာ မုန္႔လံုးခြၽန္ကင္ [Sáinná Fiçá Fura] ကို အားရပါးရ စားၾက သည္။
🔕 လုပ္ၾကည့္ပါ၊ စားၾကည့္ပါ၊ ႐ိုအစားအစာ၏ အရသာကို ၿမိန္ၾကည့္ပါ။ ေခြၽးကုန္အားကုန္ ျပဳလုပ္ေပးေသာ အိမ္ရွင္ကေတာ္၏ မုန္႔ကို စားလို႔မေကာင္းရင္လည္း “သိပ္ေကာင္းပါတယ္” လို႔သာ ခ်ီးက်ဴးလိုက္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ လုပ္ေကြၽးေတာ့မွာ မဟုတ္ပါဘူး……
🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴
No comments:
Post a Comment