Diindahání

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Monday, March 20, 2017

႐ိုအစားအစာ အပိုင္း(၆)၊ ေဘာ္လဖီရာ့

(ပံု-၁) ေဘာ္လဖီရာ့

ေရးသား     📜  ႐ိုဟင္ေလး
          အမ်ဳိးအစား 📢  ႐ိုဟင္ဂ်ာ႐ိုးရာ အစားအစာ

[ေႏြရာသီလဲ ေရာက္လာၿပီ၊ ေနပူျပင္းျပင္းက ကိုယ့္စိတ္ထဲတြင္ ေပါေလာေပၚ အတြက္ေပၚေပးေသာ ေဘာ္လဖီရာ့ အေၾကာင္းကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္]


ေဘာ္လ ဖီရာ့ [မုန္႔လက္ေဆာင္း] 


ေဘာ္လဖီရာ့ [Bolá Fiçá]သည္ ေႏြရာသီတြင္ စားေသာက္ေသာ ရာသီအစားအစာ [Seasonal Food] တစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ သေရစာ အျဖစ္ သံုးေဆာင္ၾကသည္။ ေနပူက်ဲက်ဲတြင္ အေအးဓာတ္ ခံစားႏိုင္ရန္ စားေသာက္ေသာ မုန္႔ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ သားႏၵာ ဖီရာ့ [Tándha Fiçá] (သားႏၵာ = ေအးခ်မ္းေသာ၊ အေအး၊ ဖီရာ့ = မုန္႔) ဟုလည္း တစ္ခ်ဳိ႕က ေခၚၾကသည္။ လူငယ္တို႔၏ အသည္းစြဲ မုန္႔တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္သည္။ ဤမုန္႔ကို ႐ိုဟင္ဂ်ာလူမ်ဳိးသာမက ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားတြင္ လူမ်ဳိးအသီးသီးတို႔က သံုးေဆာင္ၾကသည္ကို လည္း ေတြ႕ရသည္။ ျမန္မာလို မုန္႔လက္ေဆာင္း ဟုေခၚၾကသည္။ သႀကၤန္ပြဲ အမ်ားအျပားသံုးစြဲၾကသည္။ ေႏြရာသီတြင္ လမ္းခြဆံု၊ ေဈး၊ ရြာ၊ လမ္းစသည္တို႔၌  ေရာင္းခ်သည္ကိုလည္း ေတြ႕ရပါမည္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

၁။ ဆန္မႈန္႔        [Soilor Guri]
၂။ ထန္းလ်က္   [Tháiñya]

၃။ အုန္းသီး      [Najjol]

၄။ ဆား            [Nun]

၅။ ႏြားႏို႔/ႏို႔ခ်ဥ္   [Dud/Doi]

ပဳလုပ္နည္း

မီးဖိုေပၚ ေရအခ်ဳိးအစားထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေစရသည္။ ေရဆူလာေသာအခါ ဆန္မႈန္႔ကို အနည္းငယ္စီ ေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊရသည္။ ဆန္မႈန္႔ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာေသာအခါ မီးဖိုမွ ျပန္ေဘးခ်ၿပီး အေအးခံထားရသည္။ ၿပီးလွ်င္ အေပါက္ပါေသာ ဇကာတစ္ခုတြင္ အနည္းငယ္စီေလာင္းထည့္ကာ မုန္႔ႏွစ္ကို ေယာင္းမ သို႔မဟုတ္ အျခား ျပားျပားေလးတစ္ခုျဖင့္ ဖိခ်ေပးရသည္။   အထက္က ဖိညႇပ္လွ်င္ ဇကာေအာက္တြင္ ခံထားေသာ ေရေအး ထည့္ထားေသာ ဇလံုႀကီးတြင္ အစိတ္ငယ္အမွ်င္ႀကီးပံုစံ(ပံု-၂) အျဖစ္ ဤအခါ မုန္႔ဖတ္ အသင့္ျဖစ္ေနသည္။ 
(ပံု-၂) ေဘာ္လဖီရာ့ အဖတ္


ထန္းလ်က္ကို ဒယ္ထဲ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး မီးျပင္းျပင္းျဖင့္  အရည္က်ဳိေပးၿပီး မပ်စ္မက်ဲ အေနအထား ေရာက္လွ်င္ ဆား ျပက္သိကာထည့္ၿပီး အေအးခံထားရသည္။ ယင္းကို ရာပ္ [Rab]ဟု ေခၚသည္။ အုန္းသီးမ်ားကိုလည္း ျခစ္ထားပါ။

အားလံုး အသင့္ျဖစ္လွ်င့္ ခြက္ထဲ ေဘာ္လဖီရာ့ဖတ္ တစ္ဝက္ထည့္ၿပီး ထန္းလ်က္ရည္၊ ႏြား သို႔မဟုတ္ ႏို႔ခ်ဥ္ထည့္၊ အေပၚမွ ျဖဴေဖြးေအာင္ အုန္းျခစ္ထည့္၍ ျပင္ရသည္။ ထန္းလ်က္ရည္ႏွင့္ ႏြားႏို႔အစား အုန္းႏို႔ႏွင့္လည္း ျပဳလုပ္ၾကသည္။ သံုးေအာင္၍ ပီတိျဖင့္ အပူျပင္းလွေသာ ေႏြကို ျပန္ေက်းဇူးထင္လိမ့္မည္။  



ေဘာ္လဖီရာ့သည္ အရသာခ်ဳိၿမိန္သည္ သာမက ရာသီႏွင့္ လိုက္ဖက္လွ၍ ကိုယ္စိတ္ကို ေအးျမေစသည္။ ယခုေခတ္တြင္ ေရခဲတံုး၊ ေရခဲမႈန္႔မ်ားလည္း ထည့္စားၾကသည္။ ေႏြက်က္သေရ အစားအစာကို ၿမိန္ေလေတာ့။ ရပ္ေဝးနယ္ျခားေရာက္ ျမန္မာျပည္သူျပည္သားတို႔သည္  ေႏြရာသီလွ်င္ ေဘာ္လဖီရာ့ကို မလြမ္းဘဲ ေနႏိုင္မည္ဟု မထင္ပါတကား။


🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹


No comments:

Post a Comment