Diindahání

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Monday, March 6, 2017

႐ိုစားပြဲခင္း [Rohingya Traditional Foods]


RK ပံု

ေရးသား 📝     ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား 📢 ႐ိုဟင္ဂ်ာ႐ိုးရာ အစားအစာ

႐ိုစားပြဲခင္း👒

 🍴🍜🍜🍴
အစားအစာသည္ သက္ရိွအတြက္ မရိွမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အရာျဖစ္သည္။ လူသားတို႔ ရွင္သန္ေနထိုင္ရာတြင္ မိမိတို႔ေနရာေဒသအလိုက္ အစားအစာမ်ားကို ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ သံုးေဆာင္စားေသာက္လာရင္း ဓေလ့ထံုးစံ သဖြယ္ျဖစ္လာသည္။ ေရွးလူႀကီးတို႔၏ အျပဳအမူ၊ အစားအေသာက္၊ အေနအထိုင္စသည္တို႔ကို သူတို႔အား ေအာက္ေမ့သတိရဖြယ္ အေနနဲ႔ လုပ္ရင္းေဆာင္ရင္း ႐ိုးရာယဥ္ေက်းမႈအျဖစ္ ေနာင္မ်ဳိးဆက္တို႔က မွတ္ယူ တန္ဖိုးထားတတ္ၾကသည္။ 

႐ိုတို႔သည္လည္း မိမိက်င္လည္ရာ ဘဝ၌ အစားအေသာက္မ်ားကို တမူျခားျခား မိမိမ်ဳိးကိုယ္ပိုင္္ စတိုင္က်က် အမ်ဳိးမ်ဳိးျပဳလုပ္ စားေသာက္ၾကသည္။ လယ္ယာစိုက္ပ်ဳိးေရးကို အဓိကလုပ္ကိုင္စားေသာက္ေသာ ႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔၏ အဓိက အစားအစာမွာ ထမင္းပင္ ျဖစ္သည္။  ႐ိုအစားအစာသည္ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ဝ၊ က်န္းမာေရးႏွင့္လည္း ညီညြတ္၊ ခ်က္ျပဳတ္ ေပါင္းစပ္မႈလည္း တမူျခားျခား၊ အျမင္မွာလည္း ၾကည္ႏူးဖြယ္ျဖစ္ သည္။ ေပ်ာ္ပြဲရႊင္ပြဲမ်ားႏွင့္ ဧည့္ခံပြဲမ်ား၌ ထမင္းပြဲတည္သည္မွာ စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ေကာင္းလွသည္။ ထမင္းပြဲမွာ ဟင္းခြက္တို႔က ျပည့္အနက္ ၾကက္သား၊ ဆိတ္သားက အစ ႏို႔မခ်န္ ျပည့္ေနတာပဲ။ ကိုယ့္နည္း ကိုယ္ဟန္ ႐ိုးရာမွန္ျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ထားသည့္ ဟင္းလ်ာတို႔က စားၿပီးစားေပါ့၊ အေတာ့မသတ္ခ်င္။ ႐ိုတို႔က အစပ္ကို ပိုႀကိဳက္ၾကသည္။ “အစပ္မပါ၊ အစာမဝ၊ ႐ူး…႐ူး… ကယ္ႏွင့္ေလ။" ထမင္းပြဲတြင္ အေၾကာ္၊ အသုပ္၊ အစိမ္းထိုးစသည္တို႔ ပါရိွေနေသာ္လည္း အရည္ရြံ႕ရြံ႕ပါသည့္ ဟင္းက ႐ိုတို႔၏ အဓိက ဟင္းလ်ာျဖစ္ေပသည္။ 

႐ိုတို႔သည္ ျမန္မာတို႔ကဲ့သို႔ စားပြဲခံုေပၚ ထမင္းဟင္းခ်ကာ ခံုမ်ားႏွင့္ထိုင္စားျခင္း၊ လက္ေပၚတင္ စားျခင္းကို မႏွစ္သက္ၾကေခ်။ အီစၥလာမ္ ဓေလ့ထံုးစံႏွင့္အညီ ၾကမ္းျပင္တြင္ ဖ်ာခင္း၍  အထက္တြင္ စားပြဲခင္း [Dosta hána] ခင္းကာ ထမင္းပြဲျပင္ၾကသည္။ စားမည့္သူမ်ားသည္ ေဘးပတ္လည္တြင္ ဒူးႏွစ္ဖက္ခ် ဝိုင္းထိုင္စားၾကသည္။ ခပ္ေဝးေဝးမွ ၾကည့္လွ်င္ ေဒါင္းလန္တစ္ခုတည္းမွ ဝိုင္းစားေနသည္ဟုပင္ ထင္ရလိမ့္ မည္။ ျမန္မာ့ထံုးစံနဲ႔ နည္းနည္းျခားတာက အိမ္ရွင္မသည္ အိမ္တြင္းေရးကို ထိန္းသိမ္းရ၍ အိမ္ရွင္ကမူ ဝင္ေငြႏွင့္ စားဝတ္ေနေရး တာဝန္ကို ေက်ပြန္ရသည္။  ထို႔ေၾကာင့္ အိမ္ရွင္မ၏ လက္ေရးစြမ္းကို  ခ်က္ျပဳတ္မႈ ၌ ေတြ႕ႏိုင္ေပသည္။ 

 ႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔သည္ အစားအေသာက္ျဖင့္ သက္ဆိုင္ရာအဆင့္အတန္းအလိုက္ ဂုဏ္ျပဳဧည့္ခံေလ့ရိွသည္။  အထူးဧည့္သည္မ်ား အိမ္သို႔ အလည္အပတ္ ေရာက္လာလွ်င္ ဆိတ္လီွးေကြၽးမွ ဧည့္ဝတ္ေက်မည္ဟု ယူဆၾကသည္။ အိမ္မွာ အမဲသား၊ ၾကက္သားေတြ ရိွေစကာမူ ဆိတ္လီွး၍ ဆိတ္သားဟင္းလ်ာ တည္ျခင္းသည္ ႂကြေရာက္သူတို႔အား တန္ဖိုးထားႀကိဳဆိုျခင္းအေနႏွင့္ ထိုက္ထိုက္တန္တန္ ဧည့္ခံျခင္း ေရာက္မည္။

ေဓာ္အီ (ႏို႔ခ်ဥ္)

႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔သည္ ထမင္းပြဲတြင္ ႏို႔ခ်ဥ္ [Doi] ကို ဟင္းမ်ားေနာင္ဟုပင္  ထင္စားၾကသည္။ မည္သို႔ေသာ္ ဟင္းလ်ာမ်ိဳးရိွေစကာမူ ႏို႔ခ်ဥ္မရိွလွ်င္ အႂကြင္းက်န္ေနမည္သာျဖစ္သည္။ တစ္စံုတစ္ေယာက္၏အိမ္သို႔ ဖိတ္လွ်င္ ႏို႔ခ်ဥ္ယူသြားရန္မေမ့သင့္ပါ။ ႏို႔ခ်ဥ္သည္ အလည္အပတ္သြား လက္ဖြဲ႕အျဖစ္ ႐ိုတို႔က အသိအမွတ္ျပဳၾကသည္။ ႏို႔ခ်ဥ္မ်ားမ်ား ယူသြားလွ်င္ ေလးစားျခင္းမ်ားမ်ားခံရမည္။ [ႏို႔ခ်ဥ္ မပါလာရင္ ႏွင္ထုတ္မွာေတာ့ မဟုတ္ဘူးေနာ္။ ဧည့္ခံမွာပဲ။ ဒါေပမဲ့ ႏို႔ခ်ဥ္ယူေဆာင္သြားျခင္းက ထံုးစံဓေလ့ တစ္ခုျဖစ္ တယ္။] အထူးသျဖင့္ မဂၤလာေဆာင္ပြဲတြင္ သတို႔သားဖက္မွ ႏို႔ခ်ဥ္၊ ကြမ္း၊ ထန္းလ်က္ စသည္တို႔ကို မျဖစ္မေန ယူေဆာင္သြားရသည္။ တစ္ခါတေလ ႏို႔ခ်ဥ္မပါလာ၍ ေစ့စပ္ထားျခင္းကိုပင္ ပ်က္သြားသည့္ အျဖစ္အပ်က္မ်ားရိွခဲ့သည္ဟု သက္ႀကီးတစ္ဦးထံမွ သိရိွရသည္။  ႏို႔ခ်ဥ္ကို မဂၤလာေဆာင္ပြဲတြင္ အဘယ္မွ်ေလာက္ တန္ဖိုးထားၾကသည္ကို စဥ္းစားႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။

တဖန္ သတို႔သမီးဖက္မွ “ဒူ႐ုစ္ကူရာ” [Durús Kurá] ေခၚေသာ ၾကက္ အေကာင္လိုက္ ဆီ၊ မဆလ၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ စသည့္ အစံုထည့္ မီးဖို၌ တံစို႔ထိုး ကင္သည့္ ၾကက္ကင္မ်ားကို မိမိတို႔ တတ္ႏိုင္သည့္အေလ်ွာက္  သတို႔သမီးႏွင့္အတူ သတို႔သားအိမ္သို႔ ယူေဆာင္သြားရသည္။ ဒူ႐ုစ္ကူရာ့ကို သတိုးသမီးဖက္မွ နိဝါတတရားသေဘာကို ေဖာ္ေဆာင္ေသာ အစားအေသာက္ျဖစ္သည္။ သတိုးသမီးသည္ ခင္ပြန္းေတာ္၏ ဦးေဆာင္မႈေအာက္တြင္ ဘဝထြက္သက္အထိ ခံယူပါမည္ဟု ဝန္ခံေသာ သေဘာျဖစ္သည္။ ဒူ႐ုစ္ကူရာ့ ဟု ၾကားလွ်င္ သတို႔သားကိုပဲ အတြက္ေပၚပါလိမ့္မည္။ သစ္လြင္ သမက္ကိုဖိတ္ထားေသာ စားေသာက္ပြဲရိွလွ်င္ ဒူ႐ုစ္ကူရာ ရိွကိုရိွရမည္။ ဒူ႐ုစ္ကူရာမဲ့ သတို႔သား ထမင္းပြဲသည္ ဆားမဲ့ဟင္းပမာ ျဖစ္ပါလိမ့္မည္။ အမ်ဴိမ်ဳိးနိမ့္ခ် ေျပာဆိုမႈကို ခံရႏိုင္သည္။ 

ဒူ႐ုစ္ကူရာ့

“Durús Kurá Musora, Zamair hotá dusára …”
 အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ဒူ႐ုစ္ကူရာသည္ သတို႔သားမ်ားအတြက္ အဓိကျပင္ဆင္ေသာ ဟင္းလ်ာ တစ္ခုျဖစ္သည္။ သတို႔သားအား ဖိတ္လွ်င္ ဦးစြာ ဒူ႐ုစ္ကူရာျပင္ရသည္။ ၿပီးမွတစ္ျခား ဟင္းလ်ာမ်ားကို စဥ္းစားသင့္သည္။ မဂၤလာေဆာင္စံုတြဲတို႔ ေယာကၡမအိမ္ အျပန္အလွန္ အလည္သြားတိုင္း ႏို႔ခ်ဥ္လည္းအတူ ယူေဆာင္သြားရသည္။  သစ္လြင္ သတို႔သားက ေယာကၡမအိမ္ အလည္အပတ္ေရာက္လွ်င္ ညည့္နက္ျဖစ္ေစ၊ ညေနျဖစ္ေစ၊ ဆိတ္၊ ၾကက္ကင္၊ ႏို႔ခ်ဥ္စသည္တို႔ျဖင့္ ဧည့္ခံေလ့ရိွသည္။ မိမိတို႔တတ္ႏိုင္၍ ခြၽင္းယြင္းပါက ေဝဖန္မႈပဲ အဖတ္တင္မည္။  


 ယေန႔ေခတ္တြင္ ထံုးစံဆိုး တစ္ခုက ပူးကပ္ဝင္လာသည္။ ယင္းကအျခားမဟုတ္ မဂၤလာစံုတြဲ ႏွစ္ဖက္ေယာကၡမအိမ္က ၾကက္ကင္ေပးၿပိဳင္ပြဲလို ေဆာင္ေနၾကျခင္းျဖစ္သည္။ သတို႔သားဖက္က ၾကက္ကင္ ၁၀ ေကာင္ေပးလွ်င္ သတိုးသမီးဖက္က အေကာင္ ၂၀၊ တစ္ဖက္က အေကာင္ ၃၀ ေပးလွ်င္ ေနာက္တစ္ဖက္က အေကာင္ ၅၀-၁၀၀ ေတာင္ ေပးေနၾကၿပီ…။ အိမ္မွာမေျပာနဲ႔ ရြာသားေတြေတာင္ စား၍ ကုန္ႏိုင္မယ္ မထင္ပါဘူး။  ဒါက အလြန္အကြၽံပဲ အမ်ဳိးရာ…။ ဓေလ့ထံုးစံကို အေၾကာင္းျပၿပီး အားၿပိဳင္ေနသည့္ အလြဲသံုးစားမႈ တစ္ခုပါ၊  ေရွာင္သင့္သည္။

ေရွး႐ိုဟင္ဂ်ာတို႔သည္ ေဆးဖက္ဆိုင္ရာဗဟုသုတ အသိဥာဏ္ ႂကြယ္ဝၾကသည္ဟု ခန္႔မွန္းႏိုင္သည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေရာ ကေလးပါ  အာဟာရဓာတ္ အလိုအပ္ဆံုးျဖစ္တယ္လို႔ ေရွးပေဝသဏီကပင္ ႐ိုတို႔က ယူဆခဲ့ၾကသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ မဂၤလာဦး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္သမီးကို အာဟာရျပည့္ဝေသာ အစားအေသာက္ျဖင့္ သမက္အိမ္သို႔ သြားၾကည့္ၾကသည္။ ေဆြရင္းေမြးရင္းတို႔က ၾကက္သား၊ ေကာက္ညႇင္းထမင္း၊ သစ္သီးဝလံတို႔ကို ထမင္းဖက္ထုပ္၍ ယူေဆာင္သြားၾကေလ့ရိွသည္။ ယင္းကို “ဟာံင္ဒီ” [Háñdi] ဟုေခၚသည္။ ဟာံင္ဒီ ပို႔ေဆာင္သည့္ အခါသမယတြင္ အမ်ားအားျဖင့္ သတို႔သမီး၏ ေဆြမ်ိဳးအမ်ဳိးသမီးမ်ားက ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ သြားပို႔ေလ့ရိွၾက သည္။   

ေနာ္လာ ဟံာဇီ (အ႐ိုးစြတ္ျပဳတ္)


 ၾကည္ညိဳမႈကိုပံုေဆာင္သည့္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးက ႏြား၊ ကြၽဲတို႔၏ အသားကပ္ ေျခ႐ိုးကို အခ်ဥ္စပ္ ေရမ်ားမ်ားထည့္ ခ်က္ျပဳတ္ေသာ အ႐ိုးစြတ္ျပဳတ္ [Nola Hañziသည္လည္း ျမတ္ႏိုးဂုဏ္ထင္သည့္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။  ဖိတ္ပြဲဘာညာတြင္ လူႀကီးသက္ႀကီး အိုႀကီးမ်ားအား ေလးစားၾကည္ညိဳသည့္ သေဘာျဖင့္ ဦးစားေပး ဧည့္ခံေလ့ရိွသည္။ ရာသီအလိုက္ က်ဳိခ်က္ထားေသာ ႏို႔စိမ္း၊ ငွက္ေပ်ာ့သီး သို႔မဟုတ္ သရက္သီးရည္ တို႔ကို ထမင္းႏွင့္စားၾကသည္။ 

ထမင္းပြဲ၌ အသုပ္အေၾကာင္း ေျပာရလွ်င္ ပူစပ္စပ္ င႐ုပ္စိမ္း၊ နနံပင္၊ မန္က်ဥ္းသီး၊ ၾကက္သြန္ ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ္ င႐ုပ္စိမ္းသုပ္ [Moris Sura] ကို သံုးေဆာင္ၾကသည္။ ႐ိုင႐ုတ္စိမ္းသုပ္က စားေသာက္ပြဲကို ပိုမို အရသာ ထူးကဲေစသည္။ ဆီမပါ၊ မဆလမပါ ေသာ အေသလႅာ ဆာေလာဏ္း [Áteilla Salón] ေခၚ ဟင္းၾကမ္းကလည္း ပြဲတိုင္းေက်ာ္သည္။ ေရွး႐ိုတို႔သည္ မနက္ေစာေစာတြင္ အလုပ္ခြင္ မဆင္းမီ ညေန ဟင္းက်န္ [Baái Sálon]ကို အရည္ခန္႔ေျခာက္ေအာင္ ျပန္ဟင္းေႏြးျပီး ထမင္းက်န္ [Horhora Bát]ႏွင့္ ထိုးစားသည့္ ထံုးစံေလ့ရိွသည္။ ယင္းအစားအေသာက္မ်ဳိးကို  အညာေဒသတြင္ ယခုတိုင္ ေတြ႕ရိွႏိုင္သည္။ 

အစားအေသာက္ၿပီးတိုင္း ကြမ္းကလပ္ကို ေတြ႕ရိွရမည္ျဖစ္သည္။ ေရွး႐ိုတို႔သည္ လူႀကီးမ်ားကို တမာကူ ေဆးတံ (ဟိုကၡား) ျဖင့္ ဧည့္ခံသည္လည္း ရိွခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ ယေန႔ေခတ္တြင္ ယင္း တမာကူေဆးတံ အစဥ္အလာ ပေပ်ာက္လာခဲ့သတည္း။ 

🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎🎎

No comments:

Post a Comment