ေရာေခ်ာ့ဂူလာ [မလိုင္လံုး]
အစားအစာကို တစ္ခုၿပီးတစ္ခု တင္ေပးေနစဥ္ ဒီတစ္ခါေတာ့ ႏို႔ထြက္အစားအစာ တစ္မ်ဳိးအေၾကာင္း တင္ျပေပးခ်င္တယ္။ အဲ့ဒါက ႐ိုေတြရဲ႕ မုတ္ဆိတ္ပ်ားစြဲ ေရာေခ်ာ့ဂူလာ (Rocógula) အေၾကာင္း ျဖစ္ပါတယ္။ “ေရာခ်္ ” အရည္ နဲ႔ “ဂူလာ” အသီး တို႔ ေပါင္းထားတဲ့ ေပါင္းစပ္နာမ္ျဖစ္တယ္။ အရည္လႊမ္းတဲ့ အသီး လို႔ အဓိပၸာယ္ရတယ္။ ဗမာလို မလိုင္မုန္႔လံုး လို႔ ျပန္လိုက္ရင္ အနီးစပ္ဆံုး ျဖစ္ႏိုင္ပါမယ္။
ေရာေခ်ာ့ဂူလာ ဟာ ႏို႔ထြက္အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဗမာ ေရေပၚမုန္႔လံုးနဲ႔ ခပ္ဆင္ဆင္တူတယ္။ ဗမာက ဆန္နဲ႔ ျပဳလုပ္ၿပီး ---က်ေတာ့ ႏို႔နဲ႔ လုပ္ၾကတာပဲ ကြာတယ္။ လယ္ယာႏွင့္ ငါးဖမ္းလုပ္ငန္းကို အဓိကလုပ္ကိုင္ေသာ ----တို႔သည္ ခိုင္းႏြားကြၽဲမ်ားကို ေမြးျမဴၾကသည္မွာ အားလံုးအသိျဖစ္ပါတယ္။ ကြၽဲ ႏြား ၿခံႀကီးေတြ ရိွတာပါပဲ။ ႏြား၊ ကြၽဲ ရိွလွ်င္ ႏို႔ေတာ့ ႐ိုးေနမွာပဲ။ အဲ့ႏို႔ကို နည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ သံုးေဆာင္ၾကတယ္။ ႏို႔ထြက္ --အစားအစာမွာ ထင္ရွားတာက ေဓာအီ (Doi) ျဖစ္တယ္။ ဘယ္လူမ်ဳိး ဘယ္ဘာသာျဖစ္ျဖစ္ တစ္ခါ စားမိရင္ ေမ့မွာ မဟုတ္ဘူး။ လူျဖစ္က်ဳိးနပ္မယ္လို႔ ထင္မိမွာပါ။ အဲ့ဒါကို ေနာက္ပို႔စ္ တစ္ခုမွာ တင္ေပးပါမယ္။
ေရာေခ်ာ့ဂူလာ ဟာ အသည္းစြဲမုန္႔တစ္မ်ဳိးျဖစ္တယ္။ လုပ္ရလြယ္တယ္။ စားရတာလဲ ခ်ဳိကဲလြန္တယ္။ မယံုရင္ သင္ေပးတဲ့အတိုင္း လုပ္စားၾကည့္။ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းက ႐ိုး႐ိုးေလးပဲ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ႏို႔စိမ္း
၂။ ရွာလကာရည္/ အခ်ဥ္ (သံပရာ ၂ လံုးဆိုရင္ေတာ္ၿပီ)
၃။ သၾကား
၄။ ေရ
ဒီေလာက္ပဲ လိုအပ္တာေနာ္။
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ႏြားႏို႔ကို ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ဆူလာတဲ့အခါ ရွာလကာရည္ သို႔မဟုတ္ သံပရာရည္ကို ေလာင္းထည့္ရ တယ္။ ေကာင္းစြာ ေမြၿပီး ဆက္တည္ပါ။ ႏို႔ဟာ အက္ကြဲ ႏို႔ႏွစ္ မလိုင္နဲ႔ ေရၾကည္ တျခားစီ ျဖစ္သြားတဲ့ အထိ မီးဖိုေပၚ မီးတက်ဲက်ဲနဲ႔ ထားရမယ္။ ေရနဲ႔ မလိုင္ ျခားသြားၿပီ ဆိုရင္ မီးေပၚမွ ခ်ထားပါ။
၂။ မလိုုင္ဖတ္စစ္ရန္အတြက္ ေရစစ္ႏိုင္တဲ့ သန္႔တဲ့ အ၀တ္ပါးတခုုကိုု အိုုးလြတ္တစ္ခုုေပၚမွာ တင္ထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ က်ိဳထားေသာ အရည္မ်ားကိုု အ၀တ္ေပၚေလာင္းခ်ပါ။ အရည္စစ္ပါ။ ေအးသြားလွ်င္ မလိုုင္ဖတ္မွ အရည္မ်ားကိုု ဖိညွစ္ခ်ပါ။ ေရေတြမက်န္ေအာင္ အကုန္ညႇစ္ထုတ္ပါ။ အဲ့ဒီ ႏို႔အႏွစ္ပါတဲ့ အခ်ာထုတ္ကို ဒီအတိုင္းထားပါ။ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ (အရည္မ်ားကိုု မသြန္ပစ္ပါနဲ ့။ အသံုးဝင္တတ္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ ထည့္လွ်င္ ဟင္းအရသာ စိမ့္စိမ့္ေလးျဖစ္ေစရန္အတြက္ အသုုံးျပဳလုုိ ့ရပါတယ္။)
၃။ မလိုုင္ဖတ္မွ အရည္မ်ားကုုန္လွ်င္ မလိုုင္ဖတ္မ်ားကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္ နူးညံ့လာေအာင္လက္ျဖင့္ ဖိရ်္ နယ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ေလာက္စလုုံးအရြယ္အလုုံးေလးေတြလုုံးထားပါ။ (အျကီးျကီးေတြ မလုုံးပါနဲ့ သျကားရည္ထဲ ထည့္ျပဳတ္လွ်င္ ျကီးလာမွာမိုု ့ပါ။)
၄။ သျကားရည္ လုုပ္ရန္ အတြက္ အိုုးတခုုထဲတြင္ ေရနွင့္ သျကားကိုု ထည့္ရ်္ သျကား အရည္ေပ်ာ္လာျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ေရပမာဏကို ၾကည့္ၿပီး သၾကားထည့္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ သျကားရည္ တ၀က္ကိုုဖယ္၍ အေအးခံထားပါ။ သတိထားရမွာက အခ်ဳိလြန္ကဲရမယ္။ ဒါမွ ေကာင္းတဲ့ ေရာေခ်ာ့ဂူလာ ျဖစ္လာမွာပါ။
၅။ အိုုးထဲတြင္ က်န္ေသာသျကားရည္ကိုု မီးဖိုုေပၚဆက္တည္ပါ။ လုုံးထားေသာ မလိုုင္လုုံးမ်ားကိုု သျကားရည္အိုုးထဲ ထည့္၍ ၁၀ မိနစ္- ၁၅ မိနစ္ခန္ ့ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အဖံုးကို လံုေအာင္ဖံုးပါ။(အျကာျကီးျပဳတ္လွ်င္ မလိုုင္လုုံးမ်ားမာသြားတတ္ပါတယ္။) အဖံုးလွန္ၾကည့္ပါ။ မလိုင္အသီးေတြ အက္ကြဲမသြားဘူး ဆိုရင္ အိုေကပဲ။ ျပန္ဖံုးထား။ ေနာက္ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ မီးေပၚထား။ ၿပီးရင္ အေအးခံထားပါ။
၆။ ထိုု ့ေနာက္မလိုုင္လုုံးမ်ားကိုု သျကားရည္အိုုးထဲမွ ဆယ္ျပီး အေအးခံထားေသာ သျကားရည္ထဲကိုု စိမ္ထားပါ။ သျကားရည္ နွင္ ့မလိုုင္လုုံးေအးသည္အထိအျပင္မွာထားျပီးေအးသြားလွ်င္ ပုုလင္းအသန္ ့ထဲထည့္ ေရခဲေသတၱာ အေအးခန္းထဲထည့္ျပီး ၂ ပတ္ေလာက္ထားလိုု ့ရပါတယ္။
၇။ မလိုုင္လုုံးခ်ိဳခ်ိဳကိုုသံုုးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။ အိမ္တြင္ ႐ိုအစားအစာ ျဖစ္တဲ့ ေရာေခ်ာ့ဂူလာ ကို ျပဳလုပ္ကာ အရသာခံစားၾကည့္ပါ။
အခ်ဳိးအစား
၁။ ႏြားနိုု ့- ၂ လီတာ
၂။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ သျကား - ၃ ခြက္
၄။ ေရ - ၂ ခြက္
(၁ ခြက္ = 240ml = ႐ိုး႐ိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
တို႔တြင္ မလိုင္မုန္႔လံုး ၁၅ လုုံး - ၁၈ လုုံး အထိ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment