ေရးသား 📌 ႐ိုဟင္ေလး
အမ်ဳိးအစား 📌 ႐ိုဟင္ဂ်ာ ႐ိုးရာ အစားအစာ
လူမ်ိဳးစုတစ္မ်ိဳးမွာ ရိုးရာ ယဥ္ေက်းမႈ ဓေလ့ ဆိုတာေတြက အေရးၾကီးေသာ ဗဟိုေရႊလယ္တိုင္တစ္တိုင္ ျဖစ္ပါ တယ္။ ရိုဟင္ဂ်ာတို႔ရဲ႕ ရိုးရာ အစားအစာမ်ားထဲမွာ ေဟံာစူအာခ္း [Hoñsu Haák] ကို ရိုဟင္ဂ်ာတို႔က စြဲစြဲျမဲျမဲ စားသံုးၾကေသာ အစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ ‘ေဟံာဆူ’က ပိန္းပင္/ ပိန္းဥ ျဖစ္ၿပီး အားခ္/ဟားခ္မွာမူ ဟင္းစားရြက္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေဟံာစူဟားခ္သည္ အရသာ ထူးကဲတဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးနဲ႔လဲ ညီၫြတ္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္၌ မ်ားစြာေသာ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြျပဳပါတယ္။ မ်က္စိအား ေကာင္းေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ ဘီ၆ စတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ၊ အာဟာရဓာတ္ေတြလဲ အင္မတန္ ႂကြယ္ဝပါတယ္။ ယေန႔ သိပၸံေဆးပညာရဲ႕ အဆိုအရ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါေတြကိုေတာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကိုလဲ ျမႇင့္တင္ေပး ပါတယ္တဲ့။
ရိုဟင္ဂ်ာတို႔၏ ေခတ္အစဥ္အဆက္က ေျပာလာခဲ႔ေသာ ဆိုရိုးစကားအရ ‘ေဟာ့ဆူဟားခ္က ေဆြမ်ိဳးေမ့ ေအာင္ စားလို႔ေကာင္းတဲ့’ တင္စားျပီး ေျပာပါတယ္။ ‘Hoñsu fatat Faní no bazé’ ဟု ေမာက္မာ ႂကြားဝါးတတ္သူေတြကို ၫႊန္းဆို ေျပာေလ့ရိွတယ္။ တကယ္ေတာ့ ေဟာ့စူအာခ္း ခ်က္ျပီဆိုရင္ အမ်ား စားႏိုင္ေအာင္ ခ်က္ၾကပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ဆိုရင္ ေဆြမ်ိဳးေမ့ေအာင္ စားလို႔ေကာင္းတယ္လို႔ ဆိုေပမယ့္ ေဆြမ်ိဳးမ်ားအားလံုးနဲ႔ မွ်ေဝစားသံုးၾကပါတယ္။
ေဟာ့ဆူအားခ္ကို ‘ေလာခၡီးအားခ္’ [Lokkí Haák] ဟုလည္း အေခၚ ရိွပါတယ္။ ေလာခၡီးအားခ္လို႔ ေခၚတဲ့ ေရွးလူၾကီး သူၾကီးမ်ားရဲ႕ ပံုျပင္တစ္ပံုရိွတယ္။ တစ္ခ်ိန္က ရြာတစ္ရြာမွာ ညီမႏွစ္ေယာက္ ေနထိုင္ပါတယ္။ တစ္ေယာက္က ခ်မ္းသာကံုလံုၿပီး ေနာက္တစ္ေယာက္က ဆင္းရဲမြဲေတပါတယ္။ ညီမငယ္က အစ္မအိမ္၌ အလုပ္လုပ္ၿပီး သူ႕သားသမီး အသက္ေမြးပါတယ္။ အစ္မႀကီးက ကပ္ေစးႏွဲၿပီး ေခါင္းပံုျဖတ္တဲ့စိတ္ထားရိွသူ ျဖစ္ပါတယ္။ အလုပ္ ပိုပို လုပ္ခိုင္းၿပီး ေငြက်ေတာ့ အလုပ္နဲ႔အတန္ မေပးပါဘူး။ အေၾကာင္းျပခ်က္ တစ္ခုခုျပၿပီး ေငြျဖတ္ၾကတယ္။ ညီမကိုေတာင္ မသနားဘူးတဲ့။ တစ္ေန႔ေတာ့ ညီမငယ္က ခါတိုင္းလို အလုပ္လုပ္တယ္။ အလုပ္ရင္ လွမ္းေခၚကာ “ဒီေန႔ နင္ ငါ့ေခါင္းမွ သန္းေကာင္ေတြ ရွာေပးရမယ္။ သန္းေကာင္ေတြ ခြက္အျပည့္ ရွာေပးႏိုင္မွ လုပ္ခရမယ္” လို႔ ခြက္ငယ္တစ္ခြက္ေပးၿပီး ေျပာလိုက္တယ္။ ညီမငယ္လည္း ေရြးစရာမရိွ မရရေအာင္ရွာေနတယ္။ သူ႕စိတ္ထဲမွာက သူ႕သားသမီးေတြအတြက္ ဆန္ပဲ တမ္းတေနတာကိုး။ ညီမငယ္ဆင္းရဲလဲ သန္းေကာင္ ရွာရင္းရွာရင္းနဲ႔ မိုးခ်ဳပ္သြားၿပီ။ သို႔ေသာ္ ခြက္မျပည့္ ေသး။ ဘယ္က ျပည့္မွာလဲ ေခါင္းထဲက သန္းေကာင္နဲ႔ ခြက္ျပည့္ႏိုင္ပါမလား။ အစ္မႀကီးလဲ “နင္က ဘာမွ အသံုးမက်တဲ့ ေကာင္မပဲ။ အလုပ္တစ္ခုကိုေတာင္ ပိုင္ပိုင္ မလုပ္ႏိုင္တတ္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ နင္ မြဲျပာက်ေနတာ သိလား။ ဒီေန႔ နင့္ကို လုပ္ခမေပးႏိုင္ဘူး။ သြားေတာ့…” ဟု ႀကိမ္းေမာင္း ႏွင္ထုတ္လိုက္တယ္။ ညီမငယ္က အလြန္တရာ စိတ္ဆင္းရဲမႈဒဏ္ ခံစားရၿပီး မ်က္တေပြ႕ေပြ႕နဲ႔ အစ္မအိမ္က ထြက္လာတယ္။ လမ္းခရီး တေလွ်ာက္ အိမ္ေရာက္ရင္ သားသမီးေတြကို ဘာေကြၽးၿပီး ေက်နပ္ေစမလဲ လို႔စဥ္းစားရင္း ဘုရားသခင္အား ေလာကဓံတရား အႏႈတ္ျပေနတာကို ဘုရားသခင္အား တိုင္တည္တယ္။ မိမိက မုဆိုးမျဖစ္ေနျခင္းကို ျပစ္တင္ေနရင္း မိမိအိမ္သို႔ေရာက္လာေလတယ္။
အိမ္သို႔ေရာက္ခ်င္း သားသမီးေတြက အေမကို ေရွ႕မွေနာက္မွ ဝိုင္းဝန္းဖက္ကာ ခါတိုင္းလို အေမ ယူေဆာင္ လာေသာ စားစရာေတြကို ရွာေဖြေနတယ္။ အေမ့ကလဲ မ်က္ႏွာငယ္လ်က္ “ခဏေနအံု ခ်စ္သားတို႔။ အေမ ဒီေန႔ မုန္႔တစ္မ်ဳိး ျပဳလုပ္နည္း သင္လာတယ္။ မင္းတို႔ စားၾကမွာလား” ဆိုကာ ဓားတစ္လက္နဲ႔ အျပင္ထြက္ကာ ၿခံေဘးနားရိွ ပိန္းပင္မွ ပိန္းရြက္ေတြကို ယူလာတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေရေတြ ဘာေတြ ရိွသမွ်နဲ႔ ေပါင္းထည့္ၿပီး ဒယ္အိုးတည္တယ္။ ပိန္းရြက္ေတြ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းကာ အရည္ေတြ ခမ္းေျခာက္လာတဲ႔အခါ ဟင္းေမႊးနံ႔ေတြ ထြက္လာတယ္။ ဒယ္အဖံုးလွန္ၾကည့္ေတာ့ အေမက အသံတိတ္လုမတတ္ အံ့ဩသြားတယ္။ ဒယ္ထဲကေန ေရႊေရာင္ တေတာက္ေတာက္ လင္းေနတယ္။ အထဲမွာ ပိန္းရြက္ေတြ မရိွေတာ့ဘူး။ ေရႊတံုးႀကီး ျဖစ္သြားတယ္တဲ့။ ေရႊတံုးကေန ေရႊအနည္းငယ္ေရာင္းကာ သားသမီးေတြအတြက္ စားစရာေတြ ယူလာ တယ္တဲ့။ မုဆိုးမက ထိုဟင္းကို “ေလာခၡီးဟားခ္” လို႔ အမည္တြင္ေလတယ္။ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ ဥစၥာဓန တိုးပြားေစေသာ ဟင္းရြက္ ျဖစ္တယ္။ ၿပီးေနာက္ မုဆိုးမလဲ ဆင္းရဲဘဝမွ လြတ္ေျမာက္ၿပီး ခ်မ္းသာ သြားေလတယ္။” လို႔ ပါးစပ္ ရာဇဝင္လဲ ရိွပါတယ္။
ပိန္းရြက္ |
🔥ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား 🔥
၁။ ပိန္းရြက္ [Hoñsu Fata]
၂။ ေရ [Faní]
၃။ ဆား [Nun]
၄။ င႐ုတ္ [Moris]
၅။ အခ်ဥ္ [Horó]
၆။ မဆလ [Mosálla]
၇။ ခ်င္း [Ada]
၈။ နံနံပင္ [Bor Fata]
၉။ ၾကက္သြန္ျဖဴ [Ruon]
၁၀။ လံုပင္ [Lum Fata]
🔥ခ်က္ျပဳတ္နည္း🔥
ပိန္းရြက္သုပ္ ခ်က္တာကို ႐ိုစကားမွာေတာ့ Hoñsu Hák Gáñré လို႔ ေခၚပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္နည္းက လြယ္ပါတယ္။ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ပစၥည္းေတြကို အသင့္ျပင္ဆင္ထားရမယ္။ ေပါင္းထည့္ရမယ့္ ပမာဏကေတာ့ ျပဳလုပ္မယ့္ ပမာဏေပၚမူတည္ပါတယ္။ အခ်ဳိးအစားညီညီထည့္ေပါ့။
အစတြင္ ပိန္းရြက္ႏွင့္ ေရထည့္ကာ ဒယ္အိုးနဲ႔ က်က္ေစရတယ္။ အရြက္ေတြ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာေသာအခါ အသင့္ျပင္ထားေသာ ပစၥည္းေတြကို အခ်ဳိးအစား သင့္ညီေအာင္ထည့္ရပါမယ္။ ၿပီးရင္ ေယာက္မျဖင့္ ပစၥည္း အားလံုး ေရာေႏွာသမ သြားေအာင္ ေမႊေပးရပါတယ္။ ၿပီးရင္ အဖံုးဖံုးအုပ္ၿပီးထားလ်က္ အတန္ၾကာရင္ အနံ႔ေမႊးက တစ္အိမ္လံုး ပ်ံ႕ႏွံ႔သြားမွာပါ။ အနံ႔ေမႊးက စားခ်င္စိတ္ကို ႏိုးထေပးမွာေလ။ ပန္းကန္ေတာင္ ေဆးေၾကာစရာ မလိုေအာင္ လ်က္မွာပဲ။
မိမိအိမ္တြင္ ႐ိုအစားအစာ ေဆးဖက္ဝင္၊ အာဟာရႂႂကြယ္ဝတဲ့ ေဟံာဆူဟားခ္ ကို ျပဳလုပ္ၿပီး ကဲလြန္ေသာ အရသာကို ၿမိန္ရွက္ၾကရေအာင္……။
🔥ပိန္းရြက္သုပ္ တစ္ခြက္ (၁၄၅ ဂရမ္)တြင္ ပါဝင္ေသာ အာဟာရဓာတ္ [ဆားမပါ]🔥
Calories 35 Calories from fat 5% Daily Value
Total carbohydrate 5.8g 2%
Dietary fiber 2.9g 12%
Total fat 0.6g 1%
Omega-3 fatty acids 74mg
Omega-6 fatty acids 170mg
Protein 4g 8%
Vitamin A 6145 IU 123%
Vitamin C 51.5mg 86%
Thiamin (vitamin B1) 0.2mg 13%
Ribovlavin (vitamin B2) 0.6mg 32%
Niacin (vitamin B3) 1.8mg 9%
Vitamin B6 0.1mg 5%
Folate 70mcg 17%
Calcium 125mg 12%
Iron 1.7mg 10%
Magnesium 29mg 7%
phosphorus 39.2mg 4%
sodium 3mg
zinc 0.3mg 2%
copper 0.2mg 10%
manganese 0.5mg 27%
cholesterol 0mg 0%
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
ကိုးကား ⏩A.Khaleque Facebook Account
⏩ http://drhealthbenefits.com/herbal/leaves/taro-leaves-benefits
No comments:
Post a Comment