တညင္းသီး(ေခၚ) အညင္းသီးသည္ စားစရာ မဟုတ္ပါ
--------------- --------------- -------------
တညင္းသီးကုိ English လုိ Djenkol Bean လုိေခၚၿပီး၊ သူ႔ရဲ့ Scientific name ကေတာ့ Pithecolobium -lobatum
လုိ႔ဆုိပါတယ္။
တညင္းသီးမွာ လူကုိအက်ဳိးျပဳတ ဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ပါဝင ္မႈ မ႐ွိပါဘူး။ သူ႔မွာ ပါဝင္တာကေတာ့ လူကုိ ဒုကၡေပး ႏုိင္တဲ့ အဆိပ္ဓာတ္ပါ။ တညင္းသီးမွာ Djenkolic acid ဆုိတဲ့ အဆိပ္ေတြ ၀.၃% ကေန ၁.၃% အထိပါဝင္ပါတယ္။ တညင္းသီးဟာ အဆိပ္သင့္တတ္တဲ့ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးအဆိပ္သင ့္ တာကုိ Djenkilism လုိ႔ေခၚပါတယ္။ အဆုိး႐ြားဆုံးကေ တာ့ ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလုံး တစ္ၿပဳိင္နက္ပ်က ္စီးၿပီး အသက္ဆုံး႐ႈံးတဲ့ အထိျဖစ္ႏုိင္တာပါပဲ ။
တညင္းသီးေပါတဲ့ ရခုိင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ပဲခူးတုိင္း၊ ေရႊက်င္နဲ႔ သံေတာင္ႀကီးေဒသေ တြမွာ တညင္းသီးအဆိပ္သင ့္ မႈ အမ်ားဆုံးေတြ႕ရပ ါတယ္။ ရာသီမွာ အဆုိးဆုံးျဖစ္ၿပ ီး ႏွစ္စဥ္ အဆိပ္သင့္မႈေၾကာင့္ အသက္ဆုံး႐ႈံးမႈေ တြ ႐ွိပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ အဆိပ္သင့္တဲ့အခါ ေဆး႐ုံ တက္ေရာက္ၿပီးစနစ္တက်ကုသမႈ မခံယူရင္ေသဆုံးဖ ုိ႔ လမ္းပုိမ်ားတယ္လ ုိ႔ဆုိ ပါတယ္။
အဆိပ္သင့္ျခင္း
တညင္းသီးအဆိပ္ရဲ ့ ဖြဲ႕စည္းပုံေမာ္ လီက်ဳးကေတာ့ အပ္ေခ်ာင္းပုံေလ းေတြကုိ ပုတီးသီသလုိသီထာ းတဲ့ပုံျဖစ္ပါတယ္။
ေတာ္ေတာ္႐ွည္ၿပီ းတစ္ခုနဲ႔တစ္ခုအ လြယ္တကူခ်ိတ္တြယ ္ႏုိင္ပါတယ္။ က်ေနာ္တုိ႔ ခႏၶာကုိယ္မွာ အဆိပ္ေတြဝင္လာရင ္ အသည္းကပ်က္ျပယ္ေ အာင္လုပ္ေပးပါတယ ္။ ေက်ာက္ကပ္ကေတာ့ ခႏၶာကုိယ္က အညစ္အေၾကးေတြကုိ စြန္႔ထုတ္ေပး ပါတ ယ္။ တညင္းသီးစားလုိက ္ရင္ ပါဝင္တဲ့ အဆိပ္ေတြဟာ ေသြးထဲကုိ အရင္ေရာက္သြားပါ တယ္။ ၿပီးတဲ့ အခါ အသည္း ကုိေရာက္ပါ တယ္။ အသည္းဟာ ခႏၶာကုိထဲကုိ ေရာက္လာတဲ့ အဆိပ္ေတြကုိ ပ်က္ျပယ္ေအာင္လု ပ္ေပးႏုိင္ေပမယ့ ္
တညင္းသီးမွာပါတဲ ့ အဆိပ္ကုိေတာ့ ပ်က္ျပယ္ေအာင္မလ ုပ္ႏုိင္ဘူးလုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေက်ာက္ကပ္ ကေန စြန္႔ထုတ္ ဖို ႔ၾကဳိးစားရပါတယ္ ။
ဒါေပမယ့္ တညင္းသီးအဆိပ္ေမ ာ္လီက်ဳးရဲ့ တည္ေဆာက္ပုံေၾကာ င့္ ဆီးျပြန္ငယ္ေလးေ တြ ပိတ္ဆုိ႔တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး
အပ္ေခ် ာင္းပုံ အဆိပ္ေမာ္လီက်ဳး ေတြကထုိးလုိ႔ ေသြးေၾကာေလးေတြ ေပါက္တတ္္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ဆီးသြားရင္ ေသြးပါ တာ၊ ဆီးသြားနည္းတာေတ ြ ျဖစ္လာပါမယ္။ ပုိၿပီးဆုိးလာတဲ ့ အခါဆီးလမ္းေၾကာင ္းပိတ္ၿပီး ဆီးလုံးဝသြားလုိ ႔ မရျဖစ္လာ ပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွစ္ခုစလုံးက ဆီးမထြက္ႏုိင္လု ိ႔ တင္းလာၿပီး မခံမရပ္ႏုိင္ေအာ င္ နာက်င္လာပါမယ္။ ေသြးထဲမွာ
Urea နဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြမ ်ားလာၿပီး ေဆး႐ုံကုိအခ်ိန္ မီ တက္ေရာက္ကုသမႈ မခံယူရင္ အသက္ေသဆုံးႏုိင္ ပါတယ္။ ဒါကုိ ႐ုတ္တရက္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီ းျခင္း (Acute renal failure) လုိ႔ေခၚပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္သန္႔စင ္စက္ (Renal dialysis) နဲ႔ အခ်ိန္မီကုသ ႏုိင္မွသာ အျမန္ဆုံးသက္သာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
တညင္းသီးစားမယ္ဆ ုိရင္
တညင္းသီးမွာပါတဲ ့ အဆိပ္ဓာတ္ဟာ ေရမွာအနည္းငယ္သာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့အဆိပ ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္ ။ ေပ်ာ္ဝင္ႏႈန္းက ၀.၅% သာျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိ ျပဳတ္လုိက္ရင္ အဆိပ္ဓာတ္နည္းနည ္းသာ ေပ်ာ္ဝင္ၿပီးျပည ့္ဝသြားတဲ့ အတြက္ အဆိပ္ေတြ ထပ္ၿပီး မေပ်ာ္ႏုိင္ပါဘူ း။ ဒါေၾကာင့္ ေရနဲ႔ျပဳတ္တဲ့အခါ တစ္ႀကိမ္တည္းနဲ႔ မလုံေလာက္ပါဘူး။ အနည္းဆုံး သုံးႀကိမ္မွ ငါးႀကိမ္
ထိ ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ျပဳတ္ရမွာျဖစ္ပါ တယ္။ ျပဳတ္ၿပီတဲ့ ေရေတြကုိလည္း သြန္ပစ္ၿပီး ေရအသစ္နဲ႔ ထပ္ျပဳတ္ရမွာပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ အႏၱရယ္ေတာ္ေတာ္ေ လ်ာ့သြားမွာပါ။ တညင္းသီး အဆိပ္ဟာ 300ֹC ေက်ာ္မွသာ ဓာတ္ျပယ္ပ်က္စီး ပါတယ္။ ေရဆူမွတ္ဟာ 100ֹC သာ႐ွိတာေၾကာင့္ဘ ယ္လုိမွ ဓာတ္မျပယ္ႏုိင္ပ ါဘူး။ တကယ္လုိ႔မ်ား မီးဖုတ္ၿပီးစားရ င္ အဆိပ္ေတြဟာ ဓာတ္လည္း မျပယ္၊ အျပင္လည္းမေရာက္ ေတာ့100% ခႏၶာကုိယ္ထဲေရာက ္ၿပီး ဒုကၡေပးမွာျဖစ္ပ ါတယ္။
တညင္းသီးကုိ ဆားရည္မွာ ၾကာၾကာစိမ္ၿပီးစ ာရင္ေတာ့ အဆိပ္ေတြေတာ္ေတာ ္ေလး ေလ်ာ႔နည္းသြား တယ္လုိ႔ဆုိပါတယ္ ။ တညင္းသီး အဆိပ္ဟာ ဆားရည္မွာအလြယ္တ ကူ ေပ်ာ္ဝင္ပါတယ္။ သိပၸံနည္းအရ pH မ်ားေလေလ ေပ်ာ္ဝင္မႈ Solubility မ်ားေလေလျဖစ္ပါတ ယ္။ အနံ႔ျပင္းျပင္း၊ အဆိပ္ျပင္းျပင္း တညင္းသီးစားၿပီး တဲ့အခါ ပါးစပ္မွာနံေနတာ ၊ ဆီးသြားရင္ အနံ႔ဆုိးတာေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အဆိပ္ေတြဝင္ေနၿပ ီလုိ႔ ဆုိလုိတာပါပဲ။ တညင္းသီးအဆိပ္နဲ ႔ ပတ္သက္ၿပီး WHO (1970),South East Journal of Tropical Medicine (1978) စသျဖင့္ထုတ္ျပန္ ေရးသားထားတာေတြလ ည္း႐ွိပါတယ္
လုိ႔ဆုိတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားၿပီးရင္ ခႏၶာကုိယ္ကုိလည္ း ဒုကၡေပးသလုိ အိမ္သာထဲမွာလည္း အနံ႔ဆုိးေပတဲ့ ဒီလုိ အသီးကုိ
အားလံုး တတ္ႏုိင္သမွ်ေတာ ့ မစားသင့္ဘူးလုိ႔ ထင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္
---------------
တညင္းသီးကုိ English လုိ Djenkol Bean လုိေခၚၿပီး၊ သူ႔ရဲ့ Scientific name ကေတာ့ Pithecolobium -lobatum
လုိ႔ဆုိပါတယ္။
တညင္းသီးမွာ လူကုိအက်ဳိးျပဳတ
တညင္းသီးေပါတဲ့ ရခုိင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ပဲခူးတုိင္း၊ ေရႊက်င္နဲ႔ သံေတာင္ႀကီးေဒသေ
အထူးသျဖင့္ အဆိပ္သင့္တဲ့အခါ
အဆိပ္သင့္ျခင္း
တညင္းသီးအဆိပ္ရဲ
ေတာ္ေတာ္႐ွည္ၿပီ
တညင္းသီးမွာပါတဲ
ဒါေပမယ့္ တညင္းသီးအဆိပ္ေမ
အပ္ေခ်
Urea နဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြမ
တညင္းသီးစားမယ္ဆ
တညင္းသီးမွာပါတဲ
ထိ ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ျပဳတ္ရမွာျဖစ္ပါ
တညင္းသီးကုိ ဆားရည္မွာ ၾကာၾကာစိမ္ၿပီးစ
လုိ႔ဆုိတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားၿပီးရင္ ခႏၶာကုိယ္ကုိလည္
အားလံုး တတ္ႏုိင္သမွ်ေတာ
ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္
No comments:
Post a Comment